Magyarországon óránként öt abortuszt végeznek

Vágólapra másolva!
Bár évről évre csökken a terhességmegszakítások száma, még így is óránként öt abortuszt végeznek itthon. Ezért a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségére, valamint az abortusz kockázataira.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 2000-ben közel 60 000 terhességmegszakítást végeztek, majd a következő években ez a szám csökkent, 2008-ban már alig több mint 44 000 abortuszt végeztek. Ám még így is óránként öt terhességmegszakítás történik hazánkban.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a 25-29, illetve a 30-34 éves korosztályban figyelhető meg, ugyanakkor a húsz év alatti korcsoportban lényeges változás nem történt.

"Ne ess pánikba!"

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) "Ne ess pánikba!" elnevezésű ismeretterjesztő kampánya elsősorban a legfiatalabb korosztály fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottságát kívánja növelni.

A társaság szerint a magyar tinik nemcsak a fogamzásgátlás lehetőségeit, de a saját menstruációs ciklusukat is kevéssé ismerik. Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése mind a mai napig tabutémának számít. A szülők segítsége nélkül pedig minden felvilágosító tevékenység könnyen kudarcot vall. "Fontos, hogy beszélgessenek gyermekükkel a szex kérdéseiről, az együttlét veszélyeiről, és közösen fedezzék fel a gyermekeik számára az 'új világot'" - tanácsolja a társaság.

A sürgősségi fogamzásgátlást népszerűsítő kampány tudatosítani kívánja a fiatal lányok körében azt, hogy ha sikertelenül védekeznek, és fennáll a veszélye a nemkívánt terhességnek, akkor is van megoldás: nem kell mást tenni, mint élni a sürgősségi fogamzásgátlás módszerével. Mindent el kell követni azért, hogy minél kevesebben éljenek a művi abortusz lehetőségével - hangsúlyozza a társaság sajtóközleménye.

A társaság továbbá hangsúlyozza, hogy a terhességmegszakítás tartós károsodást, akár meddőséget is okozhat. Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal nagyobb a spontán vetélések és a koraszülések aránya, és nem elhanyagolható a lelki teher sem, amit a beavatkozás okoz a nőknek.