A szalonna és a tepertő segít az agyi görcsök enyhítésében

Vágólapra másolva!
Az epilepsziás betegek közel 70 százalékának semmiféle gyógyszerre nem enyhülnek a rohamai, de a ketogén diéta ezen betegek 70 százalékánál is hatásos - írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb hírlevele. A ketogén diéta egy nagyon magas zsírtartalmú étrend.
Vágólapra másolva!

Az epilepszia az agy működési zavara, amelyet visszatérő, spontán jelentkező, más betegséghez nem köthető görcsroham határoz meg. Az eredete nem mindig ismert. Van, akinél kimutatható fejlődési rendellenesség az agyban, vagy igazolható valamilyen anyagcsere eltérés, esetleg agyvelő- vagy agyhártyagyulladás, vagy valamilyen trauma, de az esetek többségében nincs magyarázat a rohamok megjelenésére.

A köztudatban az epilepsziás roham leginkább klasszikus nagyroham formájában él, amikor a beteg eszméletét veszti, görcsösen rángatózik, habzik a szája, és a roham után inkontinensé válik. A rohamok azonban számtalan formában gyötörhetik a betegeket, attól függően, hogy hol és milyen módon történik az idegsejtek kisülése. Létezik például olyan roham, ahol az érzékszervek lesznek "megtréfálva", vagyis furcsa szagokat kezd érezni, vagy zajokat kezd hallani a beteg. Sokszor fordul elő, hogy pillanatnyi tudati kiesés lép fel, az eszmélet megtartásával.

A ketogén diéta segíthet

A ketogén diéta egy nagyon magas zsírtartalmú, életkornak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Az étrend hatására a szervezet energianyerése a zsírokból történik, aminek során jelentős mennyiségű ketontest képződik. A kutatások során kiderült, hogy a ketontesteknek van görcsgátló hatásuk, ellentétben az antikonvulzív (görcs-és rohamellenes) gyógyszerekkel, amelyek csak elnyomják a görcsöket, de nem gyógyítják, nem védik ki és nem előzik meg az idegsejtek görcsre való hajlamát - olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb hírlevelében.

Egy 2008-as vizsgálat során 73 beteg folytatott ketogén diétát és 73 beteg egyéb terápiában részesült. A 3 hónapos megfigyelés alatt azt találták, hogy a diétázó csoportnál a rohamszám legalább a felére csökkent a betegek 38 százalékánál, míg a kontroll csoportban ez csak 6 százaléknál figyelték meg. Még jobb eredménynek tekinthető, hogy a betegek 7 százaléka lett teljesen rohammentes a ketogén diéta mellett, míg a ketogén diéta nélkül, csupán gyógyszeres kezelés mellett senki nem vált rohammentessé.

Ajánlott a tepertő, a szalonna és a sajtok fogyasztása

A dietetikusok szerint a ketogén diétában nagy mennyiségben fogyasztható mindenféle zsiradék, így a vaj, sertészsír, kacsazsír, napraforgó olaj, olívaolaj, tökmagolaj, a tepertő, a szalonna, a sajtok, a tejszín, a velő vagy az olívabogyó.

Mérsékelten ajánlott a paprika, a paradicsom, a káposztafélék, az alma, a málna, a citrusfélék, a gabonapelyhek, valamint a zsíros halak, a tarja, a sertés dagadó és az oldalas.

Nem javasolt a zöldborsó, a babfélék, a sütőtök, a szilva, a banán, a szőlő, a dinnyék, a szörpök, lekvárok, a kenyérfélék és a sovány húsok fogyasztása.

A legjobb fokozatosan bevezetni az étrendet

A ketogén étrendet már itthon is használják. Bevezetése fokozatosan történik, a gyerek étrendjéből ajánlott naponta egyet lecserélni ketogén étrendre.

A diéta kivitelezése érdekében egyébként forgalomban van egy tápszer is, amelyet a társadalombiztosítás 14 éves életkorig támogat. A tápszer felírásának joga kizárólag az egyetemi klinikák neurológiai szakorvosainak, valamint Budapesten a Bethesda Gyermekkórház neurológusainak kompetenciája.