Az egészségesebb virsli csökkentette a béldaganatok számát az USA-ban

Vágólapra másolva!
Csökkentette a vastagbélrák okozta halálozások számát az az 1978-as amerikai rendelet, amely szabályozta a virsli adalékanyagainak mennyiségét - hangzott el az Amerikai Rákkutatási Társaság most zajló kongresszusán. Magyarországon is lehet vásárolni olyan virslit, amelyben nincs rákkeltő tartósítószer.
Vágólapra másolva!

Az 1978-as szabálymódosítások értelmében a gyártók jelentősen csökkentették a virslihez adott nitrit mennyiségét, és adalékanyagként aszkorbinsavat (C-vitamint), vagy annak közeli rokonát (eritorbátot) tettek a virslibe. A lépés hatására jelentősen csökkent a vastagbélrákban elhunytak száma - hangzott el az Amerikai Rákkutatási Társaság most zajló, megelőzéssel foglalkozó konferenciáján.

A feltételezések szerint a feldolgozott hústermékben lévő nitrozo-vegyületek (nitrózaminok) vastagbélrákot okozhatnak. A kutatók azt vizsgálták a virsli példáján keresztül, hogy csökkenthető-e a veszélyes anyag szintje, ha a virslihez C-vitaminhoz hasonló nátrium-eritorbát adnak. Eredményeik szerint az amerikai virsliben jelenleg adalékként használt eritorbát szintje (500 milligramm/kg) lehetővé tette a veszélyes nitrozo-vegyületek mennyiségének csökkentését 2 nanomol/gramm körülire, míg eritorbát nélkül ez a szint 180 nanomol/gramm volt. Az adalékanyag nélkül a virsliben igen magas a nitrózaminok aránya, amely feltételezhetően rákkeltő hatású - mondta el a kutatás vezetője.

A kutatók szerint a virslihez hasonlóan más feldolgozott hústermékben is csökkenteni lehetne a káros vegyületeket, és egészségesebb adalékanyagokra cserélni őket.

A kutatók azonban elismerték, hogy a vastagbélrákos esetek számának csökkenése hátterében nem csak az "egészségesebb" virsli áll - betegség kezelésének fejlődése és a fejlettebb diagnosztikai eljárásoknak köszönhető korábbi felismerés miatt is csökkent a vastagbélrákos halálozások száma. Az is további kutatások tárgyát képezi, hogy az eritorbát nagyobb mennyiségű felhasználása milyen hatással lehet az emberi szervezetre, illetve a daganatos betegségek kialakulására.

A hazai helyzetről: a Vitaminsziget.com információi szerint a nitrites pácsó (E249, E250) a legtöbb húsipari terméknek, így a virsliknek is igen gyakori összetevője. Szép színt ad a húsoknak, és felerősíti a pác aromáját, emellett segít, hogy minél több vízből, zsírból (és minél kevesebb húsból) lehessen a termékeket előállítani. Vizsgálatok alapján fogyasztása számos egészségügyi kockázatot rejthet (pl. gátolja a vas felszívódását; degeneratív elváltozásokat idézhet elő a belső szervekben). A legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy a nitritekből emésztés illetve sütés során erősen rákkeltő nitrózaminok keletkezhetnek.

Magyarországon is lehet vásárolni olyan virslit, amelyben nincs nitrites pácsó (E249, E250).