Vágólapra másolva!
Az Alzheimer-kór kialakulásának pontos okai ugyan egyelőre nem ismertek, de annyi bizonyos, hogy a genetikai adottságokon és a családi kórelőzményen kívül a táplálkozás is komoly szerepet játszik a betegség létrejöttében, ezért megfelelő étrenddel és testmozgással jelentősen csökkenthető kialakulásának kockázata - állítja az Amerikai Alzheimer Szövetség.
Vágólapra másolva!

A szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kór az Egyesült Államokban 5,4 millió embert érint, és 65 év felett az ötödik leggyakoribb haláloknak számít. Magyarországon 160 ezren szenvednek a betegségben. A kutatások bebizonyították, hogy az Alzheimer-kór megelőzését segíthetik azok a táplálkozási előírások, amelyeket a szív egészségének védelmére szoktak javasolni (pl. mediterrán vagy DASH diéta). Az alábbi irányelvek betartásával az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata csökkenthető:

A természetes E-vitamin-források bevitelének növelése

Az E-vitamin igen jótékony hatású antioxidáns, amely a kutatások szerint komoly szerepet játszik az Alzheimer-kór elleni védelemben. Fontos, hogy a szervezetbe bevitt E-vitamin lehetőleg természetes forrásból származzon, például olajos magvakból (mandulából, mogyoróból, napraforgómagból, stb.) vagy zöld színű zöldségekből, elsősorban spenótból és brokkoliból. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért a tökéletes felszívódáshoz szükség van egészséges növényi olajokra is, amelyek ráadásul fontos E-vitamin források is egyben.

Rendszeres halfogyasztás

A halakban található többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak egyéb egészségvédő hatásaik mellett az Alzheimer-kór ellen is védenek. A szakemberek hetente kétszer, alkalmanként legalább 12 dkg hal elfogyasztását javasolják, amely lehetőleg az omega-3 zsírsavban leggazdagabb fajták valamelyike (lazac, tonhal, pisztráng vagy szardínia) legyen - a konzerv is megteszi.

Napi egy óra mozgás

A legalább közepes intenzitású mozgásformák rendszeres gyakorlása akár 45 százalékkal is csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát. Az egészséget védi a házimunka, a kertészkedés, de még a lépcsőzés is. A napi lehetőleg egy óra mozgás ráadásul nemcsak az elbutulás ellen véd, hanem segít megelőzni a depressziót is.

Intenzív fűszerezés

Indiában kisebb az Alzheimer-kór gyakorisága, mint a nyugati országokban, és számos kutató szerint ez a fűszerek, elsősorban a kurkuma gyakori használatának köszönhető. A kurkumában nagy mennyiségű kurkumin nevű antioxidáns található, amely egyebek mellett védi az agyat az Alzheimer-kór kialakulásától is.