Rövidesen embereken is tesztelnek egy újfajta elhízás elleni szert

Vágólapra másolva!
Amerikai tudósok elhízott rhesusmajmokon (Macaca mulatta) tesztelték azt a kísérleti gyógyszert, amely nem az étvágyra vagy az anyagcserére hat, hanem a zsírszövet vérellátását akadályozza. Ha a gyógyszer beválik, az emberi szervezetben felhalmozódott zsírszövet mennyiségét sebészeti beavatkozás nélkül lehetne hatékonyan csökkenteni.
Vágólapra másolva!

Az elhízás kezelésére használt gyógyszerek hatásmechanizmusa leginkább az étvágy csökkentésén vagy az anyagcsere fokozásán alapul, de sajnos mindkét módszer veszélyes mellékhatásokkal jár. A Texas Egyetem MD Anderson Rákkutató Központjának kutatócsoportja olyan kísérleti gyógyszert fejlesztett ki, amelynek egyik komponense a zsírszövet vérellátását biztosító erek felszínén lévő fehérjéhez kapcsolódik, míg egy másik komponens (szintetikus peptid) a vérellátást biztosító sejtek elhalását idézi elő. A zsírszövet sejtjeinek vérellátása így megszűnik, és a zsírsejtek elpusztulnak és felszívódnak.

A kísérletben résztvevő majmok a gyógyszer hatására négy hét alatt átlagosan 11 százalékot veszítettek testsúlyukból, a testtömeg-index és az egészségügyi szempontból igen fontos haskörfogat is jelentősen (utóbbi 27 százalékkal) csökkent, míg a gyógyszert nem kapó majmoknál mindhárom tényező változatlan maradt - írja a Science Translational Medicine című orvosi szakfolyóirat.

Az "egészségtelen" zsírpárnákat felépítő, tudományos nevén sárga (vagy fehér) zsírszövet vérellátására ható kísérleti gyógyszert egyelőre Adipotide névre keresztelték. A szert a majomkísérletek előtt egereken is tesztelték, és a rágcsálóknál a testtömegvesztés még nagyobb, 30 százalék körüli volt. Mivel azonban az egerek idegrendszere és anyagcseréje jelentősen különbözik a főemlősökétől, így az emberétől is, a majmoknál tapasztalt siker több bizakodásra ad okot - mondta el a kutatás vezetője.

Ráadásul a majmok és az ember elhízása között igen sok a párhuzam: majmoknál például az elhízás ugyanúgy növeli az inzulin-rezisztenciát, amely 2-es típusú cukorbetegséget, valamint szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, mint az embereknél. Az Adipotide-kezelés ezen a problémán is segített, és jelentősen javította a majmok szervezetének inzulinválaszát. A gyógyszer jótékony hatásai a kezelés befejezését követő 3 hétig megmaradtak, azaz a kísérleti egyedek ebben az időszakban tovább fogytak. A szer nem okozott étvágycsökkenést vagy anyagcsere-változást, ám a veséket érintő mellékhatásokat - dózistól függően - észleltek a szakemberek, igaz, ezek mind visszafordíthatónak bizonyultak.

A következő körben elhízott, rákbeteg férfiakon tesztelik a szert

A kísérleti gyógyszer tesztelése a jövőben tovább folytatódik: hamarosan elhízott, prosztatarákos férfiak bevonásával vizsgálják majd az Adipotide hatásait 28 napon keresztül, és azt, hogy miként reagál a daganat a kezelésre. A kutatók remélik, hogy a gyógyszer embereknél is beválik, és alkalmazható lesz a humán gyógyászatban is.