Itthon a mellkorrekció a legkeresettebb plasztika

Vágólapra másolva!
A világon a legtöbb plasztikai sebészeti beavatkozást az USA-ban végzik. Itthon a legtöbben a mellüket szeretnének korrigáltatni, a zsírleszívás népszerűsége mára kicsit megkopott.
Vágólapra másolva!

Világszerte egyre többen veszik igénybe a plasztikai sebészet szolgáltatásait, a legdinamikusabban az USA-ban nő az esztétikai céllal kés alá fekvők aránya. Ráadásul nem csak a nők körében jelentős a bővülés: az Egyesült Államokban az elmúlt évben 16 százalékkal nőtt a férfi páciensek száma. A legkeresettebb beavatkozás a zsírleszívás, de szemhéj-, valamint orrplasztikai műtétet is sokan vesznek igénybe. A plasztikai beavatkozásokon átesettek közel fele a 35-50 év közötti korcsoportból kerül ki, de a 18-35 éves korosztály több mint 20 százaléka is élt már a plasztikai sebészet adta lehetőségekkel.

Itthon már nem a zsírleszívás a legnépszerűbb

Európában a britek vezetik a sort, őket követik az olasz, francia és német páciensek. Magyarországon pontos statisztikai adatok nem állnak rendelkezésre, a becslések szerint azonban elérjük az Európai Uniós átlagot.

Legtöbben a mellüket szeretnének korrigáltatni, míg a néhány évvel ezelőtt igen divatos zsírleszívás népszerűsége mára kicsit megkopott itthon. Sokan végeztetnek szemhéjplasztikát is, és egyre divatosabb a kisajak-korrekció, valamint a különböző bőrsebészeti eljárások - áll a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság által az elmúlt hétvégén Debrecenben rendezett háromnapos nemzetközi kongresszusról kiadott közleményben.

Amikor szakad a mellimplantátum...

A konferencián a tavalyi évben kirobbant, Franciaországból származó PIP (Poly Implant Prothese) mellimplantátumok átlagosnál jóval gyakoribb szakadásáról szóló botrány vizsgálatára is kitértek a plasztikai sebészek. Ezek a szilikon implantátumok olyan anyagot tartalmaztak, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak, tehát nem kerülhettek volna forgalomba, és beültetésre. A PIP implantátumokat ugyan visszahívták, és használatukat beszüntette a francia hatóság, azonban sokan vannak, akik továbbra is ilyen implantátummal élik mindennapjaikat, és olyanok is, akiknél súlyos szövődmények léptek fel. Magyarországon a becslések szerint közel 4000-4500 nőnél alkalmazták ezeket az implantátumokat.

A szakemberek szerint az előírásoknak meg nem felelő anyag a szervezetbe kerülve steril gyulladást okoz, amelyet követően fél évig nem lehetséges újabb implantátum beültetése. A plasztikai sebészek szeretnék elérni, hogy ilyen esetekben az Országos Egészségpénztár finanszírozza az implantátumok cseréjét.