A rágógumik egyik fajtája jó a fülgyulladás ellen

Vágólapra másolva!
Egy nemrég megjelent kutatás szerint a xilitolos rágógumik hatékonyan alkalmazhatók gyermekeknél a fülgyulladás megelőzésére: az eredmények szerint a xilitolt tartalmazó rágók, cukorkák és szirupok fogyasztása kisgyermekeknél 25 százalékkal csökkentette a heveny középfülgyulladás kialakulásának kockázatát.
Vágólapra másolva!

A xilitol, xilit vagy nyírfacukor elnevezés tulajdonképpen ugyanazt a növényekből kivont cukoralkoholt jelöli, amely bizonyítottan gátolja bizonyos baktériumok, elsősorban a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans növekedését és savtermelését. Nem meglepő tehát, hogy a fogorvosok régóta ajánlják a xilitolos termékeket a fogszuvasodás megelőzésére.

A xilitol azonban, úgy tűnik, más szempontból is hasznos lehet: egy új kutatás szerint segítheti a kisgyermekeknél gyakran előforduló heveny középfülgyulladás kialakulásának megelőzését. Mivel a heveny középfülgyulladást antibiotikummal kell kezelni, a szakemberek szerint inkább a megelőzésre kell törekedni, de eddig egyetlen módszer sem tűnt igazán hatékonynak.

Korábbi vizsgálatok eredményeit elemezve kanadai kutatók nemrég arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál az egészséges, közösségbe járó gyermekeknél, akik naponta 8-10 gramm xilitolt kaptak (rágó, cukorka vagy szirup formájában), 25 százalékkal csökkent a középfülgyulladás kialakulásának kockázata. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy légúti megbetegedéssel küzdő gyermekeknél a xilitol jótékony hatásait nem tapasztalták. A legnagyobb védőhatást a rágógumiban lévő xilitol fejtette ki, bár légúti megbetegedésnél ez sem segített.

A kutatók munkáját nehezítette, hogy a xilitol gyógyászati célú alkalmazása alig ismert, ezért viszonylag kevés adat állt rendelkezésükre. A xilitolos rágók fogyasztásának népszerűsítését ráadásul az is nehezíti, hogy iskolákban nem megengedett a rágózás. A kutatók következtetése szerint azonban egészséges gyermekeknél napi 8 gramm xilitol (ez kb. ötször 2-2 db xilitolos rágó, étkezés után legalább 5 percig rágva) segíthet megelőzni a heveny középfülgyulladást.