Hány pohár vizet kell inni egy nap?

Vágólapra másolva!
Többször megkérdőjelezték már, de a legújabb kutatások ismét megerősítették, hogy az egészség megőrzéséhez napi nyolc pohár vizet kell inni, mert a bőséges vízfogyasztás hosszú távon segíthet megelőzni a veseproblémák kialakulását.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban két átfogó kutatás is vizsgálta a bőséges vízfogyasztás hatásait, és az eredmények szerint a többlet vízbevitel segíti a nátrium, a karbamid és egyes méreganyagok kiválasztását a szervezetből.

Ausztrál kutatók például több mint 2400, ötven év feletti résztvevő folyadékbeviteli szokásait vizsgálták, és eredményeik szerint a napi kb. három liter folyadékot fogyasztóknál jóval kisebb volt a krónikus vesebetegség kialakulásának kockázata, mint a legkevesebbet ivóknál.

A másik, kanadai szakemberek által végzett vizsgálatban 2148 egészséges nő és férfi vett részt (átlagéletkoruk 46 év volt), akiknél hét éven keresztül figyelték a veseműködést meghatározó tényezőket, például a vizelet mennyiségét.

A különféle hatások (például dohányzás, gyógyszerszedés, stb.) kiszűrése után a kutatók azt tapasztalták, hogy akik a legtöbb folyadékot fogyasztották (azaz legnagyobb vizeletmennyiséget produkálták) azoknál volt a legkevésbé valószínű a vesefunkciók romlása. A kanadai kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények alapján senki ne kezdjen "agresszív vízivásba", mert annak számos mellékhatása lehet. Azt viszont megerősítették, hogy az elterjed ajánlás szerinti mérsékelt - napi nyolc pohár, azaz két liter körüli - folyadékbevitel hozzájárulhat a vesék védelméhez.