Vágólapra másolva!
Orvosok és dietetikusok évtizedek óta figyelmeztetnek a túlzott sófogyasztás veszélyeire, de a többi táplálkozási irányelvhez hasonlóan a só esetében is a mértékletesség a kulcsszó. Egy nemrég megjelent kutatás arra világított rá, hogy a túlzott sófogyasztás mellett bizonyos esetekben a túl kevés sóbevitel is ártalmas lehet.
Vágólapra másolva!

A Journal of the American Medical Association című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a túl magas nátriumszint jelentősen emeli a szívbetegségek vagy szívinfarktus kockázatát, a túl alacsony viszont szívelégtelenséghez vezethet. A szervezetnek szüksége van a konyhasóban található nátriumra, ennek pontos mennyisége viszont egyénenként jelentősen eltérhet attól függően, hogy az illető milyen éghajlaton él, mennyire aktív életmódot folytat és szenved-e valamilyen betegségben.

A szív- és érrendszeri betegek a leginkább veszélyeztetettek, és általában őket tiltják el leggyakrabban a sófogyasztástól, pedig ennek is lehetnek veszélyei - mondta a tanulmány egyik szerzője. A nátriumbevitel és a szívbetegségek kialakulása közötti összefüggést ráadásul befolyásolja a napi bevitt káliummennyiség is, de a pontos kapcsolatot eddig nem sikerült meghatározni.

A kanadai McMaster Egyetem munkatársai korábbi kutatások eredményeit áttanulmányozva több mint 28 ezres mintán vizsgálták a szervezet nátrium- és káliumszintje, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása és az ebből eredő elhalálozás közti összefüggéseket.

A kutatók a reggeli vizeletmintában lévő kálium- és nátriumszintből becsülték meg a napi bevitt mennyiséget, és többváltozós modellek segítségével vizsgálták a szívinfarktus, a stroke, illetve a szívelégtelenség kialakulásának és az ezekre visszavezethető halálozási összefüggéseit. A tanulmány eredményei szerint mind a túl magas, mind a túl alacsony nátriumbevitel növelte a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát, illetve a halálozási rátát. A káliumszintet tekintve azonban a magasabb (1,5 gramm/nap fölötti) bevitel csökkentette a stroke kialakulásának kockázatát.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények szerint nem csak a túl sok, hanem a túl kevés só is ártalmas lehet, ezért mindenképpen további vizsgálatokra van szükség a biztonságos tartomány meghatározásához. Érdemes ezen kívül alaposabban megvizsgálni a magasabb káliumszint stroke-kockázatot csökkentő hatásait, hogy ezt a megelőzés során alkalmazni lehessen.