Áttörés lehet a malária elleni harcban

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezése áttörést jelenthet a malária elleni harcban, megnyitva az utat a halálos kór elleni új gyógyszerek fejlesztése előtt.
Vágólapra másolva!

A maláriát egy egysejtű parazita, a Plasmodium falciparum okozza, amely a nőstény maláriaszúnyog (Anopheles) csípésével kerül az emberi szervezetbe, és a vörösvértestekben élősködik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség több mint 225 millió embert fertőz meg és csaknem 800 000 halálesetet okoz évente a világban. A legsúlyosabb a helyzet Afrikában, ahol a betegség a gyerekkori halálozások közel 20 százalékáért felelős, és becslések szerint 45 másodpercenként meghal egy gyerek maláriában.

Egy brit-francia kutatócsoport olyan molekuláris mechanizmust tárt fel részletesen, amely nélkülözhetetlen a parazita túléléséhez az emberi keringésben. A kutatást Andrew Tobin, a Leicesteri Egyetem kutatója és Christian Doerig, az ausztráliai Monash Egyetem kutatója vezette. Az eredményeket a Nature Communications szaklapban közölték.

A kutatók igazolták, hogy a maláriát okozó paraziták emberi keringésben való túléléséhez kulcsfontosságú egy enzimcsoport, az úgynevezett protein-kinázok működése. Ha meggátolják ezeknek a működését, a paraziták elpusztulnak. A kutatók a továbbiakban olyan gyógyszereket keresnek, amelyek alkalmasak a protein-kinázok célzott gátlására.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a parazita általában nagyon jól alkalmazkodik a gyógyszeres kezelésekhez, és gyorsan ellenállóvá (rezisztenssé) válhat azokkal szemben. Igazolták, hogy a jelenleg használt legkorszerűbb kezelés ellen is kezd kialakulni rezisztencia.

Katasztrofális következményekkel járhat, ha széles körű rezisztencia alakul ki a malária elleni szerekkel szemben. Ennek elkerülésére folyamatos utánpótlásra van szükség új szerekből, és az új felfedezés egy ilyen utánpótlási vonal fejlesztését teszi lehetővé - mondták a kutatók.