Mi van az egészséges Mikulás csomagban?

Vágólapra másolva!
A mértéktelen csokoládé- és cukorfogyasztástól a gyerekek túlpöröghetnek és székrekedést kaphatnak, ezért érdemes legalább a Mikulás-csomag egy részét az édességeknél tápanyagban gazdagabb élelmiszerekkel kiváltani.
Vágólapra másolva!

"A klasszikus Mikulás-csomag legegészségtelenebb részei a cukorkák, azokon belül is a mesterséges színezékben és adalékanyagban különösen gazdag gumicukorkák. Ezek tulajdonképpen csak cukrot tartalmaznak, tápanyag viszont nem található bennük" - mondja Duli Viktória, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa. Ezért a szakértő szerint, ha már ragaszkodunk a cukorkákhoz, érdemes a vitaminokat is tartalmazó változatokat választani.

"A csokoládék esetében vagy a minél magasabb kakaó-, vagy a minél magasabb tejtartalmúakat érdemes választani. A gyerekek jellemzően nem értékelik a magas, 70-80 százalék kakaótartalmú édességeket, ezért az ő esetükben ajánlott a tejtartalomra figyelni. Az étbevonómasszából készült csokoládék alacsony kakaótartalmúak, zsírtartalmuk viszont magas" - mondja a dietetikus.

A mértéktelen csokoládéevés székrekedéshez vezet

A szakértő azt ajánlja, hogy aki az előző évek csomagjainál egészségesebbet szeretne összeállítani, tegyen bele narancsot, mandarint, dióféléket és egyéb olajos magvakat, valamint hozhat a Mikulás aszalt gyümölcsöt is. "Az olajos magvak natúr formában a legegészségesebbek, a pörkölés ugyanis a jótékony telítetlen zsírsavakat megváltoztatja. Mogyoró esetében például ajánlott inkább a héjas földimogyorót választani, mint a pörkölt változatot" - mondja Duli Viktória.

Az aszalt gyümölcsök, bár magas a cukortartalmuk, azaz kalóriadúsak, legalább tartalmaznak többféle vitamint (főleg B- és C-vitamint) és ásványi anyagot (magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat, cinket) is.

"Az aszalt gyümölcsök további előnye, hogy magas rosttartalmuk miatt fokozzák a bélmozgást, ezáltal megakadályozzák a székrekedést. Ez pedig csokoládészezonban fontos szempont, hiszen a mértéktelen édességevés szélsőséges esetben gyomorrontáshoz, enyhébb esetben székrekedéshez vezethet" - mondja a dietetikus.

A sok cukortól túlpörögnek a gyerekek

Ha a szülők elnézőek, és mondván egyszer van Mikulás, szabad kezet adnak a gyereknek az édességfogyasztás terén, ne csodálkozzanak, ha a gyerek felpörög, és nem lehet este ágyba dugni. "Az édességekben található cukor nagyon könnyen lebomlik, a vér magas cukortartalma pedig serkenti az agyműködést és egyfajta túlpörgött állapotot idéz elő" - mondja Duli Viktória.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Házi készítésű egészséges ajándékok

Meglephetjük szeretteinket házi készítésű Mikulás-ajándékokkal is. Sikert arathat a házi készítésű müzliszelet (mézzel, zabpehellyel, aszalt gyümölccsel, maggal), gyümölcskenyér (teljes kiőrlésű liszttel, aszalt gyümölcsökkel, mézzel), a kakaóba mártott marcipángolyó vagy a házi készítésű bonbonok, pralinék, szaloncukrok.