Az [origo] által megkérdezett szakértő szerint az egészséges embereknek is ajánlott ősztől kora tavaszig D-vitamint fogyasztani tabletta vagy cseppek formájában, táplálékkal ugyanis szinte lehetetlen az ajánlott napi mennyiséget bevinni a szervezetbe. Mivel a vitamin zsírban oldódik, a szervezet képes raktározni, így az sem káros, ha valaki többnapi adagot összevon, és egyszerre, egy adagban fogyasztja el.

Télen a napsütéses órák számának csökkenésével visszaesik a szervezet D-vitamin-előállítása, pedig növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. "Míg arra nézve nincs tudományos bizonyíték, hogy a bőséges C-vitamin-bevitel megakadályozza az influenzafertőzést, a D-vitaminról igazolták, hogy segít a fertőzések megelőzésében" - mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinika endokrinológusa.

Nehéz táplálékkal elegendő D-vitamint felvenni

A D-vitamin-raktárakat a legkönnyebben napozással tölthetjük fel, itthon azonban októbertől márciusig nem áll rendelkezésre elegendő napfény. "Bár ma szép napos időnk van, ez a napsugárzás nem megfelelő a D-vitamin képződéséhez. Ennek bizonyítéka, hogy még ha valaki órákra fekszik is ki a decemberi napra, akkor sem ég meg" - mondja dr. Lakatos.

Napfény hiányában pedig marad a táplálék általi D-vitamin-bevitel, illetve a célzott vitaminpótlás tabletta vagy cseppek formájában.

Bár a hivatalos magyar ajánlások egyelőre nem követik a nemzetközi új ajánlásokat, Lakatos szerint egy felnőtt, egészséges, nem D-vitamin-hiányos embernek napi 800-1000 nemzetközi egység D-vitamin javasolt. Amennyiben valaki a nyári időszakban keveset tartózkodott a napon, azaz D-vitamin-raktárát nem töltötte fel, átmenetileg 1000 egységnél is nagyobb mennyiségű vitaminra lehet szüksége.

Az élelmiszerek közül elsősorban a tengeri halakban, a tojásban, a májban és a halolajban található D-vitamin. 100 gramm párolt lazac 360 egység, 100 gramm makréla 345, 100 gramm angolna 200, 100 gramm olajos tonhal 235, 50 gramm olajos szardínia pedig 250 egység D-vitamint tartalmaz. Egy átlagos tojásban 20 egység található, 100 gramm marhamájban 15 egység, egy nagy kanál (15 ml) csukamájolajban pedig 1360 egység D-vitamin van.

A tejet, tejtermékeket szintén gyakran sorolják a D-vitaminban gazdag élelmiszerek közé, de ez tévedés. "Egy liter tejben csak körülbelül 30 egységnek megfelelő D-vitamin található, ez messze elmarad a javasolt napi 800 egységtől. Az USA-ban, ahol a tejeket D-vitaminnal dúsítják, valóban fedezhető tejből is a D-vitamin-szükséglet. Nálunk viszont egyelőre csak a D-vitaminnal dúsított joghurtok, illetve margarinok kezdenek terjedni" - mondja Lakatos.

"Mivel a magyarok kevés tengeri halat fogyasztanak, marad a vitaminkészítmény, de multivitaminok helyett ajánlott inkább receptköteles D-vitamin-tablettát vagy cseppet fogyasztani a téli időszakban. Mivel a D-vitamin zsírban oldódik, a szervezet tárolja, így az sem káros, ha valaki többnapi adagot összevon, és egyszerre, egy adagban fogyasztja el" - mondja az endokrinológus.

A magyar ajánlás elmarad az amerikaitól

A legutóbbi, 2010 novemberében kiadott amerikai ajánlás a gyermekek és a felnőttek napi D-vitamin-bevitelét 600 nemzetközi egységben határozta meg, szemben a korábbi 400 egységgel, 70 éves kor felett pedig 800 egységet javasolnak.  A D-vitamin-bevitel biztonságos felső határa 1 és 3 éves kor között 2500 egység, 4 és 8 év között 3000 egység, a többi korosztály esetében pedig 4000 egység naponta. A túlzott vitaminbevitel vesekő kialakulásához, szélsőséges esetben a vese elmeszesedéséhez vezethet.

A magyar D-vitamin-ajánlás jelenleg napi 200 egység. Ez az ajánlás azonban nem a megelőzésre, hanem az ismert hiányállapotok kiküszöbölésére, D-vitamin esetében az angolkór megakadályozására született.A szolárium is segíthet, de csak módjával ajánlott

"Sokakban él az a tévhit, hogy a télen napfény hiányában nélkülözött D-vitamin rendszeres szoláriumhasználattal pótolható, de ez nagy veszélyt rejt magában, hiszen az UV sugarak elősegítik a bőrdaganatok kialakulását" - olvasható a Magyar Dermatológiai Társulat legfrissebb sajtóközleményében.

"A szoláriumok közül csak a legmodernebb csövekkel rendelkezők képesek a D-vitamin-pótlásra, az elavultabbak kifejezetten károsak. Azonban a heti egy szoláriumozást is ajánlott lenne kiegészíteni vitaminnal" - mondja Lakatos.

Korábban a D-vitamint csak a csontok egészségével hozták kapcsolatba, az elmúlt évtizedben azonban fény derült arra, hogy a szervezet szinte valamennyi életfontosságú folyamatában szerepet játszik. Ismertté vált többek között, hogy a vitamin hiánya növeli a vastagbél, az emlő, a petefészek és a prosztata daganatainak gyakoriságát. Szerepe van az idegrendszer egészséges működésében, és hiánya növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél megfelelő D-vitamin-szint mellett csökkenthető a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek adagja.