Még érdemes kérni az influenza elleni oltást az ÁNTSZ szerint

2011.12.07. 9:48

Az elmúlt hetekben a náthát okozó vírusok okoztak tömeges megbetegedéseket, ám a tapasztalatok szerint itthon általában decemberben elkezdődik az influenzavírusok járványos terjedése is.

"Idén leginkább a (H1N1)2009 és H3N2 altípusú influenza A vírus, valamint az influenza B vírus cirkulációjával kell számolni, ám az nem jósolható meg, hogy a vírusok közül melyik milyen arányban lesz jelen az országban. A védőoltás mindegyik ellen védettséget ad" - áll az ÁNTSZ sajtóközleményében.

Bár az idei vakcina összetétele gyakorlatilag megegyezik a tavalyival, azoknak is javasolt az oltás, akik egy évvel ezelőtt már védőoltásban részesültek, tekintettel arra, hogy az oltás után néhány hónap alatt lecsökken a vérben az ellenanyagok szintje.

"Az influenza elleni oltás után esetleg jelentkező felsőlégúti tünetekért nem az oltóanyag a felelős, mivel a magyar oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, így nem okozhat megbetegedést. Gyakran előfordul azonban, hogy a rendelőkben várakozás során fertőződünk valamilyen vírussal vagy baktériummal, ha tehát erre lehetőség van, akkor érdemes a betegrendeléstől elkülönített időben vagy elkülönített helyen beadatni a védőoltást" - tanácsolja az ÁNTSZ.

Térítésmentes oltásban részesülhetnek a 6 hónaposnál idősebb krónikus betegek, a várandós nők a terhességi héttől függetlenül, azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik, az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek.

Szintén jogosultak a térítésmentes oltásra a tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt); 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül, az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények dolgozói.

KAPCSOLÓDÓ CIKK