Bár a merevedési zavart a férfiak az egyik legkellemetlenebb élményként élik meg, akár még előnyük is származhat belőle. A merevedési zavar ugyanis előjele lehet a szívinfarktusnak.

Sablonos filmjelenet: idősödő férfi, oldalán egy nála jóval fiatalabb, dekoratív nővel elegáns szállodában szobát foglal egy buja éjszakára. Nem sokkal később szirénázó mentőautó viszi el a férfit: szívinfarktust kapott, szex közben.

Bár valóban lehet szex közben is infarktust kapni, előfordulási aránya csupán néhány ezrelék - mondja Dr. Tóth Károly, a Jahn Ferenc Kórház kardiológusa. Ráadásul magának a tevékenységnek csak annyi köze van hozzá, hogy a szívrohamot ilyenkor is a szervezet megterhelése okozza.

A szex ugyanis pont olyan fizikai aktivitás, mint amikor valaki sportol, vagy nehéz bőröndöket cipel. Közben a szív hevesebben dobog, a vérnyomás pedig megemelkedik. A szexuális együttlét nem jelent sokkal nagyobb kockázatot, mint fellépcsőzni a hatodik emeletre, és az ágyban kapott infarktusok száma sem magasabb a más helyzetben bekövetkezőknél.

Érdemes néhány évente elmenni terheléses EKG-ra

Infarktus esetén kockázati tényezőnek számít a túlsúly és a magas vérnyomás, lényeges tényező a kor, valamint oda kell figyelni az egészségi állapotra is - mondja a kardiológus. A szívinfarktus inkább az idősebb korosztályt fenyegeti, fiatalabbakat csak abban az esetben, ha van valamilyen szívbetegségük.

Az idősebbek számára fokozottan ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat, amellett pedig időnként terheléses EKG-ra is érdemes elmenni. Ez utóbbi életmentő lehet, mivel egy ilyen vizsgálat során a szakember felméri, hogyan reagál a szív a fizikai igénybevételre, és tanácsait megfogadva az ember később mérlegelhet, mit bír el a szervezete, és mit nem.

Dr. Tóth Károly szerint annak ellenére, hogy az infarktus veszélye mindkét nemet érinti, legtöbbször úgy emlegetik, mint férfi problémát. Hogy a betegség inkább a férfiakkal kapcsolatban merül fel, annak tudható be, hogy a szívrohamot megelőzően - a nőkkel ellentétben - náluk vannak speciális vészjósló előjelek.

Az egyik legegyértelműbb előjel a merevedési zavar. Aki a problémával orvoshoz fordul, és részt vesz egy teljeskörű kivizsgáláson, fény derülhet addig nem is sejtett szív- és érrendszeri betegségére. A kezelés sokszor életmentő, általa elkerülhető a sok esetben végzetes szívinfarktus. Így az, akinek merevedési zavara van, tehát nem tünetmentes beteg, valójában szerencsésnek mondhatja magát - mondja a kardiológus.

Ez történik szívroham esetén

Erős szegycsont feletti, bal karba és állkapocsba sugárzó fájdalom - ezt érzi az, akinek szívrohama van. Oka, hogy a szív egyik erének fala megvastagodik, ami szűkületet okoz. Emiatt romlik az anyagcsere, az erekben felhalmozódó koleszterintől pedig elpattannak az erek. Ilyenkor az áramló vér a koszorúérben hirtelen megalvad, és (leggyakrabban) a bal kamra nem kap oxigént. A szívnek az oxigénhiányos területe elhal, funkcióját elveszti, és ezáltal nem tud többé részt venni a szívösszehúzódás folyamatában. - mondja dr. Tóth Károly.Forrás: AFP

A potencianövelő szerek kockázata

A kardiológus szerint azok, akik merevedési gondjaikat csupán szexuális kellemetlenségnek vélik, és teljes kivizsgálás helyett különféle forrásokból beszerzett potencianövelő szerekkel próbálkoznak orvosolni a bajt, óriási veszélynek teszik ki magukat. A szer segítségével a férfi szexuálisan képes az együttlétre, az azonban fizikailag megterhelő számára, így az aktus akár infarktushoz is vezethet.

Ráadásul a merevedési problémák ilyesfajta "kezelése" nemcsak kockázatos, de nem is valós gyógyír, csak a problémák szőnyeg alá söprése. Ha valaki mégis szeretne potencianövelőket használni, megbízható forrásból szerezze be őket, és előzetesen kérje ki kardiológusa véleményét.

Infarktus után hat hétig kerülendő a szex

A nők a férfiakkal szemben egy lépés hátrányban vannak. Noha betegség esetén ők sem tünetmentesek, náluk mégsincs olyan speciális vészjósló jel, mint a merevedési zavar. Emiatt kisebb valószínűséggel mennek el szűrővizsgálatokra, pedig egy nem diagnosztizált, de fennálló, kezelés nélkül hagyott szív- és érrendszeri betegség számukra ugyanúgy életveszélyes, mint a férfiak számára - mondja a kardiológus.

Amennyiben a szűréseket valaki mégis kihagyja, és bekövetkezik egy szívinfarktus, akkor az orvosi előírások méginkább betartandók. Ilyen esetben a szívrohamot követő hat hétben kifejezetten tilos szexuális életet élni. Régi mondás kardiológus körökben, hogy a hat hét elteltével az kezdhet el újra szexuális életet élni, aki már két emeletet képes lépcsőzni anélkül, hogy fulladna, vagy rosszul lenne. Azonban minden eset más, ezért mindig az orvos személyre szóló utasításai a követendők - mondja a kardiológus.