A testvibráció alkalmazásával kapcsolatban sokféle kedvező hatást írtak le, egyebek között az idősödő emberek csontsűrüségének növelését és így a csonttörések veszélyének csökkentését. Kanadai kutatók a legkorszerűbb vizsgáló módszerekkel igyekeztek tisztázni a sokfelé népszerű eljárás alkalmazásának értékét.

Ha bárki az internetre kattant, az egésztest-vibrációs kezelés kedvező hatásainak egész sorát olvashatja, a testsúly csökkentésétől a test összetételének kedvező irányú megváltoztatásáig. A technikát világhírű használóinak egész sora tette ismertté, Madonnától Jane Fondáig.

Angela Cheung és munkatársai Torontóban az eljárásnak a csontsűrűség fokozására vonatkozó ígéret értékét akarták megvizsgálni. Egészséges, változó kor utáni időszakban lévő nőket kértek a vizsgálatban való részvételre. Az egy évig tartó kezelésre 202 panaszmentes nő vállalkozott, akik a csontritkulás ellen még kalciumot és D-vitamint is szedtek. 

"A kereskedelemben kapható gépeket úgy árusítják és a vásárlók úgy használják, hogy a csonttörés kockázatának befolyásolását és a csontszerkezet alakulását nem vizsgálták, néhány nem megfelelően végzett tanulmány pedig ellentmondó eredményeket adott" - írta az Annals of Internal Medicine folyóiratban Cheung. 

A vizsgált személyek véletlenszerűen három csoportba kerültek. Az első két csoport tagjai minden nap 90 Hz, illetve 30 Hz rezgésszámú kezelést kaptak 20 percig, a harmadik csoportba kerültek egyáltalán nem kaptak vibrációt. Valamennyi vizsgálati alanynál a legkorszerűbb mérések történtek: komputertomográfiával és különleges röntgenmódszerrel is tanulmányozták a csontokat.

Az egésztest-vibráció a vizsgált nők csontjainak sűrűségét vagy szerkezetét értékelhető mértékben vagy módon nem befolyásolta. A jelenleg elérhető, legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel semmiféle kedvező változás nem volt látható. Az is kiderült, hogy a három csoportban esetleges csonttörés ugyanolyan gyakran fordult elő.   

A kutatók ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy változás kora után, egészséges nők számára az egésztest-vibrációs technika kedvező hatása a csontritkulás megelőzésére nem bizonyítható.