Fittyet hánynak a kockázatokra a kontaktlencsét viselők

Vágólapra másolva!
Bár a kontaktlencsét viselők zöme ismeri a lencsék használatával és tisztításával kapcsolatos előírásokat, egy új amerikai kutatás szerint csak alig 1 százalékuk tartja be azokat.
Vágólapra másolva!

Az Optometry and Vision Science című szaklap decemberi számában közzétett kutatás szerint a megkérdezettek 85 százaléka meg volt győződve arról, hogy helyesen, a szabályokat betartva viseli a kontaktlencséket, holott az eredmények szerint ez csak 0,4 százalékukra volt igaz. A tanulmányból az is kiderül, hogy nem információhiány okozza az elkeserítően alacsony eredményt, hiszen a megkérdezettek szinte kivétel nélkül tudták, hogyan lehet megelőzni a lencseviseléssel járó esetleges komplikációkat.

Az Amerikai Optometrikusok Szövetsége (AOA) szerint a problémákat leggyakrabban az okozza, hogy a kontaktlencsét viselők a megengedettnél tovább használják a lencséket. A túlhordás leginkább a kéthetes kontaktlencsét viselőkre jellemző, akik gyakran 3 hétig, vagy akár egy hónapig is használják azokat. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a kontaktlencsék használati idejét meghaladó viselés fertőzéseket és egyéb krónikus problémákat okozhat, ezért a gyártó által előírt határidőket be kell tartani.

Mindig friss ápolófolyadékot kell használni

Az AOA szerint az alábbi tanácsokat is célszerű megszívlelni, hogy elkerülhetőek legyenek a kontaktlencse viselésére visszavezethető komplikációk:

A kontaktlencse használata előtt mindig kezet kell mosni, és szárazra törölt kézzel kell a művelethez hozzákezdeni.

A lencséket a szakember (szemész) által javasolt rendszerességgel kell tisztítani. A lencséket éjszakára megfelelő mennyiségű, többfunkciós ápolófolyadékba kell helyezni, hogy az teljesen befedje azokat.

Mindig friss ápolófolyadékot kell használni a tisztításhoz és tároláshoz, nem szabad a régi folyadékhoz hozzáönteni, azt "feltölteni".

Tilos a lencséket csapvízzel öblíteni, tisztítani. A csapvíz olyan mikroorganizmusokat tartalmazhat, amelyek szemfertőzést okoznak.

A kontaktlencséket megfelelő tartóban kell tárolni, és a tartót legalább háromhavonta cserélni kell. Használat után a tartókat ki kell tisztítani, és nyitott állapotban, szárazon kell tárolni a következő használatig.

Tilos kontaktlencsében úszni, vagy azokat forró fürdőkor használni.

A szakemberek szerint a kontaktlencsét folyamatosan, alváshoz is viselők lefekvés előtt és ébredés után cseppentsenek szemszárazság elleni speciális cseppet a szemükbe. A folyamatos lencsehasználat ugyanis nagyobb megterhelést ró a szemekre, így ha szúró vagy viszkető érzést tapasztalnak, esetleg szemeik a normálisnál pirosabbak, mindenképpen vegyék ki a lencséket, és egy ideig ne viseljék azokat alváshoz.