Harmincezer francia nő veszélyes mellimplantátumát kell eltávolítani

Vágólapra másolva!
Sürgősen keressék fel a plasztikai sebészt, és lehetőség szerint távolíttassák el a mellimplantátumot azok a nők, akiknek a PIP cég által forgalmazott szilikont ültettek be - kérik a francia hatóságok. A francia kormány külön bizottságot hozott létre az ügy kivizsgálásra, miután kiderült: veszélyesek az egészségre a PIP termékei.
Vágólapra másolva!

Harmincezer nőnek lehet hibás szilikon a mellében Franciaországban. A hatóságok arra kérik őket, hogy távolíttassák el az implantátumot - írja a BBC csatorna online oldala. A Poly Implant Prothese (PIP) által forgalmazott mellimplantátumok egészségi kockázatot hordoznak - írja a Liberation francia újság. A PIP-nél tavaly állapították meg, hogy olyan - nem engedélyezett - szilikongélt használ, amelynél magas az implantátumszakadás aránya.

A francia kormány különbizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására. "Minden ilyen implantátumot el kell távolítani" - mondta dr. Laurent Lantieri, a bizottság plasztikai sebész tagja a Liberationnak. "Egy csalás következtében kialakuló egészségügyi válsággal nézünk szembe" - fogalmazott. A kormány szóvivője az egyik francia televíziós csatornának azt mondta, hogy a probléma megoldására kidolgozott cselekvési tervet legkésőbb a héten ismertetik. "Minden olyan nőnek, akinek PIP-implantátuma van, sürgősen fel kellene keresnie sebészét" - tette hozzá.

A Francia Plasztikai Sebészek Társasága feljelentése alapján által indított nyomozás tavaly állapította meg, hogy a PIP-implantátumoknál magasabb a törés, szakadás aránya, mint egyéb esetekben, és a bennük található szilikont nem lenne szabad orvosi célokra felhasználni. A vizsgálat után be is tiltották a PIP-implantátumok használatát.

A rendőrséghez eddig kétezer panasz érkezett olyan nőktől, akiknek ilyen betétet helyeztek be, és nyomozást indítottak a cég ellen - adta hírül az AFP hírügynökség. A Le Monde francia lap úgy tudja: eddig összesen 523 implantátumot távolítottak el, és nyolc esetben találtak rákos megbetegedést az ilyen implantátummal élő nők között.

A BBC azt írja, a PIP-implantátumok a legolcsóbbak között vannak, és Franciaországon kívülre is szállítottak belőle. Megközelítőleg ötvenezer brit nőnél is alkalmazták.