A Darth Vader-típusú horkolás párkapcsolatokat tehet tönkre

2011.12.21. 13:35

Egy egyszerű légzéskönnyítő orrcsipesz, vagy akár egy hétköznapi teniszlabda is csillapíthatja a fülsértő éjjeli "szerenádot". Érdemes azonban odafigyelni a problémára, mert ha a horkolás légzészavarral jár együtt, az akár szívinfarktust, vagy szívritmuszavart is okozhat.

Az egészséges élethez az egyik legfontosabb dolog az elegendő és zavartalan alvás, ám a horkolás sok ember pihenését megkeseríti, és nem csak a horkolást elszenvedő "partnerét", hanem a horkolóét is.

Van jó- és rosszindulatú horkolás is

A horkolást a szakemberek két típusba sorolják: lehet jó-, illetve rosszindulatú. Az előbbi a hétköznapi, légzési gondokkal nem társuló horkolás, mely nem jelent különösebb veszélyt a egészségre, és amelynek "csupán" a hangja okoz problémát. Rosszindulatú horkolás esetén azonban légzészavar lép fel, ezt apnoénak nevezik.

A probléma az lakosság 5 százalékát érinti. Bár a férfiaknál gyakoribb, a változó korú nők körében hormonális okokból az előfordulási arány megnő. Ekkor a férfi-női betegek aránya 10:1-ről 2:1-re változik. Sajnos a betegség gyermekeket is érinthet - mondja dr. Faludi Béla neurológus, a Pécsi Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium vezetője. A felmérések szerint a gyerekek 3 százalékánál diagnosztizálható a légzéskimaradás.

Ha kimarad a légzés alvás közben...

Az apnoe arról ismerhető fel, hogy az alvó horkolása hirtelen abbamarad, a légzés egy rövid időre megáll, majd néhány pillanat múlva egy horkantás után minden kezdődik elölről. Ilyenkor az történik, hogy a garatfal levegővételkor összetapad, és teljesen elzárja a beáramló levegő útját a tüdő felé. A szervezet pár másodperc után vészjelzést küld, amit hatalmas horkantás követ. Ekkor az alvó vagy felébred, vagy ún. mikroébredéssel mélyalvásból visszatér az alvásnak egy olyan szintjére, ahol az izmok már képesek szétrántani a garatfalat. Így újra szabadon tud áramolni a levegő. A folyamat egy kis idő elteltével megismétlődik - mondja dr. Faludi Béla.

Felnőttek esetében ha több mint öt ilyen apnoés légzészavar történik óránként, az már kórosnak nevezhető. Gyermekek esetében már óránként egy légzészavar is kórosnak számít - mondja a pécsi alváslabor vezetője.

A rövid, tömzsi nyak hajlamosít az apnoéra

Faludi Béla szerint mivel otthon ezeknek a légzészavaroknak a száma nem követhető kellő pontossággal nyomon, aki tudja magáról, hogy horkol, annak érdemes elmenni szűrővizsgálatra, illetve ellátogatni egy alvásdiagnosztikai laborba, ahol poliszomnográfiás vizsgálattal felmérik, hogy alvás közben milyen gyakorisággal történik a légzés kimaradása.

Az apnoé kialakulása függ alkati tényezőktől: a rövid, tömzsi nyak például hajlamosít az apnoéra, és okozhatja túlsúly is, mert a nyak kövérsége szűkíti a garatot. De a légzéskimaradás lehet neurológiai változások következménye is. A
Idősebb korban a légzéskimaradással járó horkolás jelezheti a memóriazavarral járó szellemi hanyatlás kezdetét. Az apnoé utalhat fennálló agyi érbetegségre, és magas vérnyomásra is - mondja a neurológus.

Összefüggés van az apnoe és az elhízás között

Az alvásdiagnosztikai laboratórium vezetője szerint a mélyalvásból való állandó felébredés és visszaalvás nem tesz jót a szervezetnek, mert az alvásnak ebben a szakaszában termelődik a szomatotrop, vagyis növekedési hormon (STH). Gyermekeknél ez a hormon a növekedésért, felnőtteknél pedig a zsírbontásért felelős. Ha ez a hormon nem tud megfelelően termelődni, akkor a zsíranyagcsere - és ezáltal a testsúly - szabályozása zavart szenved.  Ezért az apnoe összefüggésbe hozható az elhízással. Sőt, egy kezelés nélkül hagyott krónikus apnoe betegség ennél is súlyosabb problémákhoz: szívinfarktushoz, szívritmus-zavarhoz, vagy agyi infarktushoz is vezethet.

Segít a szájprotézis vagy a sűrített levegő belégzése

Vannak esetek, amikor a horkolást kiváltó ok fül-orr-gégészeti műtéttel megszüntethető. Ez leginkább a gyermekeknél van így, náluk általában a túl nagy orrmandula okozza a bajt.

Minél idősebb valaki, annál kisebb erre az esély. Enyhe apnoe esetén szájprotézis, szájbetét alkalmazásával segítenek a betegen. Súlyosabb esetben ún. légsínterápiát alkalmaznak, melynek során a beteg egy orrmaszkon keresztül (mely pántokkal rögzül a fejhez) sűrített levegőt lélegez be. Ez a túlnyomásos levegő nyitva tartja, "kisínezi" a légutakat, épp ezért hívják légsínterápiának. Ez a készülék persze nem lélegezteti a beteget, csupán segíti számára a levegővételt - mondja dr. Faludi Béla.

Légsínterápia: alvás orrmaszkkal

A légsínterápiához használatos eszköz egy kompresszorból, egy hosszú csőből és egy fejhez rögzíthető orrmaszkból áll. A készülék beállítása laboratóriumi körülmények között történik, poliszomnográfiás kontroll mellett. Minden páciensnél egyénre szabottan meg kell határozni a terápiás nyomásszintet, mely nyitva tartja a garatot. A beállítást követően a páciensnek egy ilyen szerkezetet kell minden este - otthon vagy bárhol, akár utazás során is - használnia - mondja a Pécsi Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratórium vezetője.Forrás: AFP

A jóindulatú horkolás három típusa

De a horkolás nem csak akkor veszélyes, ha légzéskimaradással jár. A jóindulatú horkolás a partner zavarása miatt feszültséghez vezet, párkapcsolati viszályokat szülhet, és a felek gyakran döntenek a külön szobában alvás mellett. Ez gyakran kedvezőtlenül hat a házaséletre, ami hosszú távon a két fél elhidegüléséhez, és akár váláshoz is vezethet.

Még mielőtt a férj vagy a feleség a nappaliba kényszerülne költözni, adni kell egy esélyt a javulásnak. Vannak ugyanis olyan eszközök és praktikák, amelyek segíthetnek a partner számára elviselhetetlenül hangos horkolás csillapításában.

A "klasszikus", az orr részleges elzáródásából eredő horkolás hangja leginkább alacsony frekvenciás rebegő morajlásra emlékeztet. A Brit Horkolási és Alvási Apnoe Társaság ezt a típusú horkolást ahhoz hasonlítja, mintha Darth Vader életre kelne a hálószobában.

Erre a típusú horkolásra gyógyír lehet egy orrtágító szalag. Ezt az orr külsejére kell tenni, mint egy kis csipeszt. Segít nyitva tartani az orrcimpákat, megkönnyítve a levegő beáramlását. Sokszor az ilyen horkolás hátterében allergia, vagy sebészeti úton eltávolítandó orrpolip húzódik meg.

Az orr elzáródása miatti horkoláshoz hasonló hangja van a szájpadlási-horkolásnak. Ez az alvás közben nyitott szájon át lélegzőkre jellemző, hangja hasonlít az előző, Darth Vader-típusú horkolásra. Az ok a szájpadlás szöveteinek túlzott lágysága és az uvula (nyelvcsap) vibrációja. Az alkoholfogyasztás csökkentése, a dohányzásról való leszokás és a súlyfelesleg leadása jelenthet segítséget. Sebészeti úton egy 15 perces műtéttel megerősíthető a túl puha szájpadlás.

A horkolók 30-50 százaléka a nyelv rossz pozíciója miatt "hangoskodik". Ilyenkor a háton fekve alvó ember nyelve a torok felé hátracsúszik, és akadályozza a levegő beáramlását. Ha a partner az ilyen típusú horkolók közé tartozik, akkor oldalára fordulva, megszűnik a horkolás. Az ilyen horkolásra rendszerint nem folyamatos vibrálás, inkább rövidebb horkantások a jellemző.

A "nyelvhorkolás" oka lehet az izomtónus alvás közbeni túlzott lecsökkenése, de az átlagon felüli méretű nyelv is.. Sokszor a férfiak az elhízás, különösen a nyak körüli súlyfelesleg miatt válnak ilyen típusú horkolóvá. A lefekvés előtti alkoholfogyasztás, valamint az altatótabletták szintén fokozzák az ilyen típusú horkolás kockázatát, mert csökkentik a nyelvet támogató izmok tónusát. Segítség lehet egy olyan műanyag, szájba illeszthető eszköz, mely a nyelvet előre húzza, így szabaddá téve a levegőáramlást.

Vannak olyan kreatív praktikák is, amelyek magát a háton fekvést (és általa a nyelv hátracsúszását) teszik lehetetlenné, így például egy teniszlabda bevarrása a pizsama hátába, vagy párnákkal és takarókkal kisebb kupac képzése az ágyon, amely nem engedi az alvót teljesen a hátára fordulni.

Kovács Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKK