Valóban veszélyes a zenészeknél a 27 éves kor?

Vágólapra másolva!
27-esek klubjaként emlegetik azokat a legendás zenészeket, akik 27 éves korukban hunytak el. A "klub" legismertebb tagjai közé tartozik többek között Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain vagy Brian Jones, ám egy új kutatás szerint halálukat nem a zenei berkekben elátkozottnak tartott 27 éves kor, hanem inkább a hírnév, és az ahhoz kapcsolódó életforma okozta.
Vágólapra másolva!

A hírnév és a komolyan vett önpusztító, "rock and roll" életmód kétségkívül növelheti a népszerű zenészek körében a halálozás kockázatát, ám nincs nagyobb biztonságban az sem, aki 27 évesnél idősebb, vagy fiatalabb - derül ki egy, a British Medical Journal orvosi szaklap karácsonyi számában megjelent kutatásból.

A 27-esek klubjának legendáját vizsgáló kutatók híres zenészek halálozási rátáját hasonlították össze az Egyesült Királyság lakosságának halálozási mutatóival.

A kutatás során 1046 olyan zenészt vizsgáltak, akinek (szólóban, vagy valamilyen együttes tagjaként) 1956 és 2007 között a brit slágerlistán első helyezést elérő felvétele volt.

A vizsgált időszakban 71 zenész (7%) halt meg, és a kutatók matematikai módszerek alkalmazásával vizsgálták, hogy van-e különleges jelentősége a 27 éves kornak.

Az eredmények szerint ugyan a húszas és harmincas éveikben járó zenészeknél kétszer-háromszor nagyobb volt a halálozási kockázat, mint a normál brit lakosság körében, a 27 éves kor nem jelentett kiugró kockázatot.

Meglepően sok haláleset történt a 20 és 40 éves kor közötti zenészek csoportjában az 1970-es évektől a 80-as évek elejéig, viszont a 80-as évek második felében ebben a korcsoportban nem regisztráltak halálesetet.

A kutatók szerint ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy a 80-as évek végén már hatékonyabban tudták kezelni a heroin-túladagolást, valamint a zenei életben a hangsúly a keményebb rockzenei irányzatokról inkább a popzenére tevődött át.

Úgy tűnik tehát, hogy a 27-esek klubja inkább csak legenda, de az tény, hogy 20-30 éves korban megnő a zenészek halálozási kockázata.

A szerzők kiemelték: mivel a jelentős zenészek dalaikkal hatással vannak az emberek életminőségére, ezért a társadalom felelőssége is, hogy minél hosszabb ideig életben maradjanak és alkothassanak.