Ausztrál kutatók megállapították, milyen gyorsan kell ahhoz sétálni, hogy valaki maga mögött hagyja a "kaszást". Eredményeik szerint a hetven év feletti férfiaknak óránként legalább 3 kilométeres sebességgel kell lépkedniük.

A BMJ (British Medical Journal) című tekintélyes orvosi szaklap karácsonyi száma a szerkesztők által "könnyedebbnek" tartott cikkeket is közzétesz. Idén az egyik ilyen tanulmányt ausztrál szakemberek készítették, és vizsgálatukban azt próbálták megbecsülni, hogy a "kaszás", azaz a halál milyen sebességgel közelít (a kifejezés a tanulmány eredeti címében szerepel: "How fast does the Grim Reaper walk?"). A kutatás szerint azoknak az idősödő férfiaknak, akiknek nem esik nehezükre óránként 5 kilométert megtenni, kevésbé kell tartaniuk a "kaszástól", mert az jócskán lemarad mögöttük.

A kutatások szerint az, hogy mennyire gyorsan tud valaki gyalogolni, segít annak megbecslésében, hogy várhatóan milyen sokáig fog élni. Az eredmények szerint a gyorsléptűség a hosszabb, míg a lassú járás a rövidebb élettel hozható összefüggésbe. Azok az idősek ugyanis, akik nem veszítenek járásuk sebességéből, fittebbek és egészségesebbek, mint a lassabban járók.

Milyen gyorsan lépked a "kaszás"?

A Sidney-i Concord Kórház kutatócsoportja kutatásában most megpróbálta pontosan megállapítani, milyen gyorsan lépked a "kaszás", hogy az emberek tudják, mennyire gyorsan kell gyalogolniuk, hogy a halál ne érje utol őket.

Hogy mindezt kiderítsék, több mint 1700 egészséges, 70 év feletti férfit vontak be a vizsgálatukba. A résztvevők közel fele ausztrál volt, 20 százalékuk olasz, a többiek pedig egyéb országokból származtak. A résztvevőket arra kérték, hogy sétáljanak a megszokott tempójukban körülbelül 6 métert. A távot egy vizsgálati időpontban kétszer kellett megtenniük, és a kutatók a gyorsabb eredményt rögzítették.

Az 5 éves kutatás ideje alatt 266-an haltak meg a résztvevők közül. A kutatók az elhunytak gyaloglási sebességéből becsülték meg a halál sebességét. Az adatokból kiderült, hogy a "kaszás" azokat "érte utol", akik óránként 3 kilométert vagy annál kevesebbet tettek meg.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy azoknak az idős férfiaknak a körében, akik óránként 3,5 kilométernél többet tudtak megtenni, 20 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a kutatás ideje alatt. Az a 22 férfi pedig, aki óránként legalább 5 kilométeres sebességgel tudott sétálni a vizsgálat során, öt év elteltével még mind élt. "A gyorsabb gyaloglási tempó tehát hosszabb életet ígér, a halál ugyanis elég lassan halad" - adták hírül az ausztrál kutatók sajtóközleményükben.