Így kerülhetjük el a hízást az ünnepek alatt

Vágólapra másolva!
Az ünnepek sokak számára a nagy dínom-dánomról, a gasztronómiai kísértésekről és a plusz kilókról szólnak - a nagy lazaságban az ajánlottnak akár háromszorosa is lehet a kalóriabevitel. Mielőtt bárki is rosszul lenne a túlevéstől, érdemes a nagy lakomák után negyed-félórás egészségügyi sétával segíteni az emésztést.
Vágólapra másolva!

A Brit Dietetikusok Szövetsége szerint a britek karácsony napján átlagosan 6000 kilokalóriát fogyasztanak, ami háromszorosa a nők ajánlott napi kalóriabevitelének, és több mint kétszerese a férfiak számára ajánlottnak.

De az ünnepi időszak többi napjára is jellemző a túlevés: a britek ilyenkor átlagosan napi 500 kalóriával többet vesznek magukhoz, mint az ajánlatos, így az új évre már átlagosan több mint két kiló súlyfeleslegeset halmoznak fel. A gond tulajdonképpen nem is a felszedett kilókkal van, sokkal inkább azzal, hogy a nagy lazaság után nehéz gyökeresen változtatni az étkezési szokásokon, így a felesleges kilók is tartósan megmaradhatnak.

Legyen a karácsony a kalóriastop első napja!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) karácsonyi hírlevelében arra szólít fel, hogy tekintsünk úgy a karácsonyi ünnepekre, mint a kalóriastop első napjára.

Ennek jegyében a szövetség többek között azt javasolja, hogy a hagyományos karácsonyi ételek készüljenek zsírszegény húsokból: a töltött paprika vagy a székelykáposzta megfőzhető csirkemellel is, a halételek esetében pedig elsősorban a kedvező zsírsav-összetételű, energiaszegény tengeri halak ajánlottak.

A szövetség továbbá azt ajánlja, hogy a mártásokat (brokkoli, zeller, karalábé, paradicsom) sűrítsük a saját anyagukkal, ugyanis már azzal, hogy a sűrítésnél kimarad a tej, a tejszín, a liszt, adagonként 90-100 kilokalóriával könnyebb lesz az étel.

A desszertek készítéséhez is ajánlott az alacsonyabb kalóriatartalmú összetevők - sovány tej, joghurt - választása, a sütemények fehérliszttartalmát pedig érdemes legalább fele arányban teljes kiőrlésű lisztre cserélni, így hamarabb eltelítenek.

Az MDOSZ szerint érdemes az adagokra is fokozottan figyelni: kísérletezzünk többféle étellel, és mindig csak kis adagokat vegyünk.

Javasolt például csak féltenyérnyi húsokat kisütni, és mellé egy teniszlabdányi köretet tenni, a hiányt pedig salátával, zöldséggel pótolni.

A szövetség a következő fogásokat ajánlja:

- rántott szelet helyett sütőzacskóban sült fűszeres csirkét
- rántott hal helyett alufóliában sült, zsályás lazacot
- hasábburgonya vagy majonézes burgonyasaláta helyett tepsiben, olaj nélkül sült burgonyát
- desszertek helyett házi szaloncukrot aszalt gyümölcsből, diófélékből, narancsból, étcsokoládéból.



Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Kis lépésekkel az ünnepi plusz kilók ellen

Az ünnepi étkezés legkellemetlenebb pillanatai, amikor az ember a hatalmas lakoma után úgy érzi, szinte rosszul van a sok evéstől. Az alábbi tanácsok ennek a kényelmetlen állapotnak a megelőzését szolgálják.

Ha túlette magát, étkezés után, lustálkodás helyett tegyen egy legalább negyedórás sétát. Félórás sétával már körülbelül 200 kalóriát égethet el.

Soha ne egyen csak azért, mert az étel ott van ön előtt. Ha nehéz ellenállni a kísértésnek, inkább tegye el az ételt az asztalról, és a süteményestálat se hagyja folyamatosan szem előtt. Igyekezzen a szervezetére hallgatni, és csak akkor enni, amikor éhes.

Soha ne a tévé előtt étkezzen: készítsen elő a tányérjára mértékletes adagot, és mindig az asztalnál fogyassza el.

Egyen lassan: mire ugyanis a gyomorból felér a teltséget jelző inger az agyba, körülbelül negyedóra telik el. Így ha mohó, gyorsan eszik, könnyen túleheti magát. Élvezzen ki minden falatot, és ha a tányérjáról elfogyott az étel, várjon húsz percet. Csak újabb akkor vegyen adagot, ha még akkor is éhesnek érzi magát.

Ha túlzásba vitte az étkezést, utána ne büntesse magát félnapos éhezéssel - igyekezzen megtartani az étkezések ritmusát.

Ha vendégségbe hivatalos, ne szégyelljen nemet mondani, az ismételt kínálásra. Adja vendéglátója értésére, hogy nagyon finomnak találta az ételt, és pont a megfelelő mennyiséget fogyasztotta belőle, egy kicsivel több már rontana az élvezeten.