A növényi gyógyhatású vegyületként számon tartott flavonoidok leginkább bogyós gyümölcsökben, almában, teában és vörösborban fordulnak elő, de megtalálhatók más gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és a kakaóban is.
A Harvard és a Kelet-Angliai Egyetem (UEA) szakemberei közös kutatásukban most megállapították, hogy számos korábban feltárt jótékony hatásuk mellett a flavonoidok az idegsejteket is védik bizonyos betegségek, például a Parkinson-kór kialakulása ellen.
A vizsgálatban közel 130 ezer férfi és nő vett részt, és a 20 éves követési időszakban több mint 800 esetben alakult ki Parkinson-kór. A résztvevők étrendjét megvizsgálva - az életkor és az egyéb életmódbeli tényezők kiszűrése után - a kutatók megállapították, hogy a flavonoidban igen gazdag étrendet fogyasztó férfiaknál a Parkinson-kór kialakulásának kockázata 40 százalékkal alacsonyabb volt, mint a flavonoid-szegény étrenden élőknél. Érdekes módon nőknél nem tapasztaltak ilyen összefüggést.
A Neurology® című szakfolyóiratban megjelent tanulmány kiemeli, hogy az idegsejteket leginkább a flavonoidok egy csoportja, az antioxidáns hatású antocianinok védik. Az antocianinok legjobb forrásai a sötét és piros színű, főként bogyós gyümölcsök (áfonya, feketeribizli, szeder, eper) és a padlizsán. Azoknál, akik hetente legalább egy adagot fogyasztottak ezekből 25 százalékkal kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.
Mivel a bogyós gyümölcsök más betegségek, például a magas vérnyomás kockázatát is csökkentik, célszerű minél gyakrabban fogyasztani őket.