A leggyakoribb tévhitek a túlsúlyos nők terhességéről

Vágólapra másolva!
A túlsúlyos nőknek fokozottan kell ügyelniük a terhesség alatti vitaminbevitelre, az azonban nem igaz, hogy a várandósság alatt legfeljebb 7 kilogrammot szabad hízniuk. A Seminars in Perinatology című várandóssági szakfolyóirat összegyűjtötte a leggyakoribb tévhiteket a túlsúlyos nők terhességével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A túlsúlyos nők gyakran vitaminhiányosak - IGAZ

Noha a kelleténél jóval több kalóriát visznek be, a túlsúlyos nők körében mégis gyakran fordul elő vitaminhiány. 40 százalékuk vas-, 4 százalékuk B12-, 24 százalékuk pedig folsavhiányos, pedig ezek olyan vitaminok, melyek egy egészséges terhességhez elengedhetetlenek. Már a baba tervezésekor is különösen fontos, hogy elegendő folsav legyen a szervezetben, mivel csökkenti annak kockázatát, hogy a majdani újszülött gerinc- vagy szívproblémával jön világra. Ezért ajánlott már a terhesség előtt, illetve alatt is a folsavtartalmú vitaminkészítmény szedése. A vas és a kalcium a terhesség alatt a baba egészséges növekedéséhez szükségesek.

"Nem az elfogyasztott étel mennyisége, hanem sokkal inkább a minősége az, ami számít. A túlsúlyos nők hajlamosak kerülni a dúsított gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, helyettük inkább a feldolgozott, alacsony tápértékű, de magasabb kalóriatartalmú ételeket választják - áll a szaklapban.

A túlsúlyos nőknek terhességük alatt hét kilogrammot ajánlott hízniuk - TÉVHIT

2009-ben az amerikai Orvostani Intézet felülvizsgálta a terhesség alatti súlygyarapodással kapcsolatos ajánlásokat túlsúlyos nők számára, és a korábbi 6,8 kg-os gyarapodással ellentétben 5-9 kg közötti súlynövekedést jelölt meg. Korábbi kutatások szerint, ha egy túlsúlyos nő a terhesség során túl sokat hízik, akkor az növelheti az olyan komplikációk kockázatát, mint a koraszülés vagy a császármetszés, a babának pedig túl nagy lehet a születési súlya, illetve okozhat alacsony vércukorszintet is a születendő kicsi szervezetében.

Az elhízott nők körében gyakoribb a spontán koraszülés - TÉVHIT

A túlsúlyos nők esetében egészségi okokból gyakoribb az idő előtti császármetszés - ennek oka, hogy náluk a magas vérnyomásnak, illetve a cukorbetegségnek nagyobb a kockázata. Ugyanakkor paradox módon a spontán koraszülés a túlsúlyos nőknél 20 százalékkal ritkább, mint a túlsúllyal nem küzdők esetében. Egyelőre nem ismert a jelenség magyarázata, de a tanulmány szerint feltételezhető, hogy a túlsúlyos nők szervezetében olyan hormonális változások zajlanak le, melyek csökkentik a koraszülés veszélyét.

A túlsúlyosaknál a légzőszervi betegségek kockázati tényezők a terhesség során - IGAZ

Az elhízott emberek körében magasabb arányban fordul elő légzőszervi betegség. Az asztma, illetve az alvási apnoe növeli a császármetszés és a preeklampszia (terhesség alatti magas vérnyomás) veszélyét. A terhesség alatt a túlsúlyos nők 30 százalékának súlyosbodik az asztmája. Nem túlsúlyos asztmás várandósoknál ez másfélszer kevesebbszer fordul elő.

A túlsúlyos nők körében magasabb a szoptatási ráta - TÉVHIT

A szoptatási ráta alacsony a túlsúlyos nők körében. A tanulmány által hivatkozott amerikai statisztikák szerint a túlsúlyos nők 80 százaléka kezd szoptatni, mikor megszületik a kisbabájuk, és mindössze 50 százalékuk szoptat még a baba 6 hónapos kora után is.

A tanulmány szerint a túlsúlyos nők számára kihívás lehet a szoptatás. Gyakori, hogy később kezd el termelődni a tejük, és előfordul, hogy kevesebb termelődik (a mellméret nem függ össze a termelődő tej mennyiségével). Gyakran az idő előtti császármetszést követően a baba az újszülött intenzív osztályra kerül, és az anya és a baba hosszabb időre el vannak különítve. Ez, valamint a túlsúlyos anyáknál fellépő szövődmények akár 50 százalékkal megnehezíthetik a szoptatást.