Melyik a legolcsóbb fogamzásgátló módszer?

Vágólapra másolva!
Bár a fogamzásgátló szerek állami támogatásának kérdése időről időre felvetődik, a nem kívánt terhességek megelőzését a társadalombiztosítás jelenleg semmilyen formában nem támogatja. Milyen költségekkel jár a hatékony fogamzásgátlás, és az árakat is figyelembe véve melyik korosztálynak melyik módszer ajánlott?
Vágólapra másolva!

"Ha árról beszélünk, először is le kell szögezni, hogy semmilyen fogamzásgátló eszköz nem támogatott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által, és ez nagy hiba" - mondja dr. Magyar Zoltán, a Semmelweis Egyetem 1-es számú Nőgyógyászati Klinika családvédelmi rendelésének vezetője. "Nyilván a legolcsóbb fogamzásgátlók a mechanikus eszközök: az óvszer vagy a pesszárium, a tabletták közül a legolcsóbb havi adagja is 3000 forint körül mozog" - teszi hozzá a nőgyógyász.

A nőgyógyász a tiniknek elsősorban az óvszert javasolja, de abban az esetben, ha a partner stabil, el lehet gondolkodni a szájon át szedhető fogamzásgátlókon is. "A gumióvszer mindenfajta szexuális úton terjedő fertőzés ellen megvéd, a szájon át szedhető tabletták viszont nem. Az alapelv az, mindkét fogamzásgátló módszer együttes alkalmazása nyújtja a legnagyobb biztonságot, hiszen a gumióvszer kiszakadhat" - mondja a szakember.

Hormonális fogamzásgátlás pro és kontra

Jellemző, hogy a hormonális fogamzásgátlástól továbbra is sokan idegenkednek. "Vannak, akik ha már meghallják a tabletta szót, rögtön ellenkeznek, hogy ők hormont nem akarnak. Ők azok, akik a sajtból csak lyukat látják: a hormontablettákról a mellrák és a trombózis veszélye jut csak az eszükbe. Ha a természetesség az elsődleges szempont, akkor a még nem szült nők többségénél az óvszert tudom csak ajánlani, a naptármódszer ugyanis nagy tudatosságot igényel" - mondja a nőgyógyász.

Aki nyitott a hormonális szerekre, az legolcsóbban havi 3000 forint körüli összegért biztosíthatja maga és partnere számára a gondtalan együttlétet. "Senkinek nincs a homlokára írva, hogy számára melyik az ideális tabletta, ezért ha valakinek nem válik be az első szer, nem szabad elkeseredni, ki kell próbálni a következőt. Az ösztrogénkomponens mindegyik készítményben az ösztradiol, az egyes tabletták közötti különbség a gyógyszer progeszteronkomponensében nyilvánul meg, és ebből rengeteg féle lehet. Ha valakinek pattanásos, zsíros az arcbőre, haja, olyan progeszteronkomponenst adunk, amely javítja a bőrtüneteket. A kifejezetten nőies alkatú nőknek pedig általában minél alacsonyabb ösztrogéntartalmú szert szoktunk írni" - mondja dr. Magyar Zoltán.

A tablettás kiszerelés mellett szóba jöhet még az aktus előtt felhelyezendő zselé, vagy a szintén hormonálisan ható hüvelygyűrű, amely három hétig lehet fenn, majd egy hét szünet után újabb gyűrűt kell felhelyezni. "Ezeknek az eszközöknek a hatékonysága olyan, mint a tablettáé, de a használatuk kicsit körülményesebb: van egy előírása annak, hogyan kell felhelyezni őket, hogyan kell tisztálkodni utána, mennyi ideig kell, hogy fenn legyenek" - mondja a nőgyógyász. Jellemzően e megoldásoktól azok idegenkednek, akiket zavar a gondolat, hogy a hüvelyben idegen eszköz található, nem szívesen használnak többek között tampont sem.

A legkorszerűbb spirálok 40 ezer forintért kaphatók

"Az alapelv az, hogy 35 év felett már nem szívesen írunk fel hormontartalmú készítményeket a lehetséges mellékhatások miatt" - mondja dr. Magyar Zoltán. Aki már szült, és nem tervez több gyermeket, azok számára a leghatékonyabb és a legkevesebb a mellékhatással járó módszer a méhen belüli, mechnanikus védelmet nyújtó eszközök (spirál, pesszárium) használata. "A spirál első ránézésre költségesnek tűnik, de ha valaki havi szintre lebontja, akkor már nem ijesztő az összeg. A legkorszerűbb, legbiztonságosabb, legkevesebb vérzéssel járó spirálok, amelyek öt évre szólnak, ma 40 ezer forint körüli áron kaphatók. A kevésbé modern, 2-3 évre javasolt típusok ára pedig 10-12 ezer forint közt mozog" - mondja a nőgyógyász.

A pesszárium hiába a legkisebb kockázattal járó védekezési eszköz a már szült nők számára, jellemzően nehéz beszerezni a patikákban, aminek az az oka, hogy itthon nem gyártják, külföldről kell a nagykereskedőknek megrendelniük.

A spirál és a pesszárium felhelyezésétől idegenkedők számára, illetve azoknál, akik még 35 fölött is elképzelhetőnek tartják, hogy szüljenek, ebben az életkorban is szóba jöhetnek a természetesebb hormontartalmú tabletták.

"A hagyományos fogamzásgátlókban az ösztrogénkomponens mindig az etilén-ösztradiol, ami egy szintetikus ösztrogén, és védelmi eszközként azért hatékony, mert sokkal erősebb hatású ösztrogén, mint a szervezetben jelenlévő. A 35 év fölöttieknek ajánlott hormonális fogamzásgátlókban már egy lágyabb, a természeteshez közelebb álló ösztrogénvegyület található" - magyarázza a nőgyógyász.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az esemény utáni tabletták 72 órán belül hatásosak

A szakember szerint az abortuszt semmi esetre sem szabad a fogamzásgátló módszerek közé sorolni. "Ez egy szükséges rossz, és tévhit, hogy összességében ez lenne a legolcsóbb módja a védekezésnek, hiszen egy terhességmegszakításért a páciens 29 ezer forintot fizet."

Ugyancsak a szükséges rossz kategóriába sorolja az esemény utáni tablettákat is, amelyek vérzést okozva megakadályozzák, hogy az esetleg megtermékenyült petesejt megtapadjon. "Nem szabad a védekezést kiváltani az esemény utáni tablettákkal, hiszen ezek vérzészavart és hormonális káoszt okoznak a nő szervezetében, ráadásul havi egynél többet semmiképpen sem ajánlott beszedni belőlük" - hangsúlyozza a nőgyógyász. A 72 órán belül, 6-7 ezer forintos összegért kapható esemény utáni tabletták között is léteznek már egyébként korszerűbb, kevesebb hormont tartalmazók.

Sikertelen kezdeményezések

A fogamzásgátló eszközök támogatását először 1999-ben kezdeményezte az SZDSZ, arra hivatkozva, hogy ezzel csökkenteni lehetne a magyarországi abortuszok nemzetközi viszonylatban kirívóan nagy számát. A javaslat a Medgyessy-kormány 2002-es kormányprogramjában is szerepelt.

2003 októberében Béki Gabriella szabad demokrata képviselő tette fel a kérdést Kökény Mihály egészségügyi miniszternek, hogy tervezi-e a fogamzásgátlók támogatását, és felhívta a figyelmet, hogy az alacsony jövedelműek számára az abortusz olcsóbb, mint a védekezés korszerűbb módjai. Ugyanebben az évben Gyurcsány Ferenc ifjúsági miniszterként ígéretet tett, hogy a 14-18 év közötti lányok fogamzásgátló tablettáinak költségeit támogatni fogják.

2005 szeptemberében az SZDSZ-Új Generáció arra kérte az akkori egészségügyi minisztert, Rácz Jenőt, hogy intézkedjen a fogamzásgátló szerek tb-támogatása érdekében.

Noha a javaslat egyik alkalommal sem ütközött komolyabb ellenállásba, megvalósítása érdekében - a gyógyszerkassza helyzetére hivatkozva - egyik kormány sem tett konkrét lépéseket.