Veszélyesebb-e a többi pénteknél a péntek 13-a?

Vágólapra másolva!
Friggatriszkaidekafóbiának nevezi a pszichológia a péntek 13-ától való félelmet. A sürgősségi osztályok statisztikái szerint azonban felesleges félni: 13 vizsgált veszélyhelyzet közül csak a nyílt sérülések számát tekintve találtak növekedést az év más napjaihoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Felmérések szerint a világon több mint 60 millió ember tart a péntek 13-ától. Ők idén különösen szerencsétlennek érezhetik magukat, mert január után áprilisban és júliusban is péntekre esik 13-a.

A keresztény hagyomány szerint a félelem eredete azzal áll kapcsolatban, hogy Jézust pénteken feszítették keresztre, az Utolsó vacsoránál pedig, ahol elbúcsúzott tanítványaitól, az apostoloktól, összesen 13-an ültek.

A pszichológia friggatriszkaidekafóbiának nevezi a péntek 13-ától való félelmet. Az elnevezés két részből áll: Frigga ősi skandináv istennő, akinek a napja a péntek, a triszkaidekafóbia pedig a 13-as számtól való félelmet jelöli.

Számos kutatás vizsgálta, hogy valóban több szerencsétlenség fordul-e elő péntek 13-án. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint bár a péntek 13-ától való félelem sokak számára valós, a sürgősségi osztályokon csak a nyílt sérülések számát tekintve van növekedés az év más napjaihoz viszonyítva (13 dolgot olyan dolgot vizsgáltak, amelyeknél mentőt kell hívni, köztük az például az agyvérzést, rosszullétet is).

Hasonló eredményre jutott egy másik kutatás (és ez a vizsgálat a betegszámváltozás és a holdfázisok között sem talált kapcsolatot).

A halálos autóbalesetek számát tekintve még 2002-ben egy finn vizsgálat azt találta, hogy a nők péntek 13-án nagyobb eséllyel válnak halálos baleset áldozatai, mint más péntekeken. Néhány évvel később az ezt újra megvizsgálták, és a halálesetek helyett az ezen a napon bekövetkezett balesetek számát nézték. Ez alapján nem volt statisztikailag kimutatható (szignifikáns) különbség a férfiak és nők között a péntek 13-án okozott balesetek számát tekintve, valamint az előző és a következő péntekek baleseti statisztikáit összehasonlítva sem találtak kiugrást.