A magnéziumban gazdag étrend segít a stroke ellen

Vágólapra másolva!
Ritkábban fordul elő szélütés azoknál az embereknél, akik sok magnéziumban gazdag ételt, például leveles zöldségeket, olajos magvakat, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát esznek - állapította meg negyedmillió ember adatainak elemzésével egy nemzetközi kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői ugyanakkor mindenkit óvnak attól, hogy emiatt napi, rendszeres magnéziumpótlásba kezdjen, mert az elemzés kifejezetten az élelmiszerekkel magunkhoz vett magnéziumra vonatkozott.

"Az élelmi magnéziumbevitel fordítottan arányos a szélütés, különösen az ischémiás stroke kockázatával" - emelte ki Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet professzora. Larsson és munkatársai 45 évre kiterjedően tekintettek át kutatási adatbázisokat, ezekből nyerték mindazt az információt, amelyből következtetéseiket levonták.

Az elmúlt 14 évben publikált hét tanulmányhoz mintegy 250 ezer ember táplálkozási szokásait mérték fel és követték nyomon az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. Az átlagosan 11 és fél éven át tartó követés alatt a résztvevők körülbelül három százalékát, mintegy 6500 embert ért szélütés.

Minden 100 milligramm naponta élelmiszerrel elfogyasztott magnézium kilenc százalékkal csökkentette a tanulmány eredménye szerint a szélütés kockázatát. Az elemzésbe bevont amerikaiak átlagosan 242 milligramm magnéziumot vettek magukhoz naponta ételeikkel. A táplálkozási ajánlásokban ezzel szemben a 31 év feletti férfiaknak 420, a nőknek 320 milligramm magnézium elfogyasztását javasolják.