Segíthet a fogyásban, ha piros a tányér

Vágólapra másolva!
A színek megválasztása is segíthet a lefogyásban: egy új svájci kutatás szerint kevesebbet eszünk piros színű tálról.
Vágólapra másolva!

Oliver Genschownak és a Bázeli Egyetem többi kutatójának feltételezése szerint a vörös szín egyfajta finom tiltójelzésként működik, hiszen nem hiába használják veszély vagy tiltás jelzésére. A pszichológusok két kísérlettel próbálták vizsgálni, hogy a piros szín a tudatalatti segítségével képes-e irányítani az evési és ivási viselkedést.

Az első vizsgálat alkalmával 41 egyetemista férfit kértek fel, hogy próbáljanak ki különböző édes italokat. A résztvevők fele vörös címkével ellátott műanyag pohárból, a többiek pedig kékből ittak. A szakértők az Appetite című szaklapban megjelent tanulmányukban leírták, hogy a piros pohárból ivó egyetemisták negyven százalékkal kevesebbet fogyasztottak, mint a többiek. Ez nem attól függött, mennyire régen nem ittak előtte: a vizsgálatot megelőzően mindannyian annyit ittak, hogy ne legyenek szomjasak.

A színnek arra nem volt hatása, hogyan ízlett az ital a kutatásban résztvevőknek: a vörös sokkal inkább a viselkedést befolyásoló közvetlen jelzés - írja Genschow és csapata. A szín tehát olyan stopjelzés, amely talán még az egészségtelen italok fogyasztását is megfékezheti.

A második vizsgálat alkalmával a szakértők azt vizsgálták, a szín hatása a rágcsálnivalók fogyasztásánál is megmutatkozik-e. A kutatók 109 embert kértek fel egy kérdőív kitöltésére, miközben egy tíz süteményt tartalmazó tálat tettek eléjük. A tál piros, kék vagy fehér színű volt.

Ismét megmutatkozott, hogy a piros szín önmegtartóztatásra ösztönöz. A piros tálon kínált résztvevők ugyanis mintegy a felét fogyasztották annak, amit a többiek. A szakértők most azt próbálják kideríteni, hogy vajon a stratégia segíthet-e például diéták alkalmával is.