Érdemes heti két májvédő napot beiktatni

Vágólapra másolva!
A mérsékelt alkoholfogyasztás pozitív hatásait számos kutatás igazolta már, egy új jelentés szerint azonban célszerű hetente legalább két alkoholmentes napot is tartani.
Vágólapra másolva!

Korábbi kutatások megállapították, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás pozitívabban hat az egészségre, mint a teljes absztinencia: a kis mennyiségű alkohol csökkenti a vérnyomást, védi a szívet és az érrendszert, és az alkoholt mértékkel fogyasztók körében még a stroke is ritkábban fordul elő, mint absztinens társaiknál. Mértékletes fogyasztásnak nőknél napi 1-2 deciliter bor, vagy 1 üveg sör, esetleg egy fél deci tömény elfogyasztása minősül; férfiak esetében ennek duplája.

A New Scientist magazin azonban - brit parlamenti szakbizottságra hivatkozva - most arra hívja fel a figyelmet, hogy a mértékletes alkoholfogyasztóknak is célszerű hetente legalább két, teljesen alkoholmentes napot tartani. A heti legalább két nap absztinencia ugyanis segítheti a máj regenerálódását.

A témában megkérdezett szakértők szerint a májnak adott heti "pihenőnapok" mindenképpen pozitív hatással vannak az egészségre, de a máj regenerálódására még jobb megoldás az évente ismételt, 4-6 hetes egybefüggő alkoholszünet. A hetente tartott alkoholmentes napok azonban pszichológiai célt is szolgálnak, mert ezek bizonyítják, hogy az illető uralkodni tud saját magán és kordában tudja tartani ivási szokásait.