Idén jönnek az első intelligens tabletták

Vágólapra másolva!
A gyógyszerek forradalmian új generációjának tartott "okos" tabletták a bennük található szenzor segítségével értékes információkkal látják majd el a pácienst és kezelőorvosát.
Vágólapra másolva!

Várhatóan ez év szeptemberétől kereskedelmi forgalomban is kaphatók lesznek a gyógyszerek legújabb generációjának számító intelligens tabletták, amelyek beépített szenzor segítségével nyomon követik a felhasználók gyógyszerszedési szokásait. Komoly problémát jelent ugyanis, hogy a betegek nem megfelelő módon szedik a számukra felírt gyógyszereket, főleg ha egy nap többfélét, ráadásul eltérő időpontban kell bevenniük.

A Nature tudományos magazinban megjelent cikk szerint a Helius névre keresztelt rendszer legfontosabb vívmánya, hogy a gyógyszerek tényleges felhasználásáról ad hiteles információt. A tablettát és a hozzá kapcsolódó adatrögzítő rendszert korábban több száz, többek között magas vérnyomással, cukorbetegséggel, szívbetegséggel vagy tuberkulózissal küzdő páciensen tesztelték sikerrel.

Hogyan működik a rendszer?

A technológia lényege az ehető jeladó, amelyet a gyógyszerrel együtt kell bevenni, de arra is van lehetőség, hogy a szenzort a gyártási folyamat során közvetlenül a tablettákba építsék. A lenyelt jeladó (amely minimális mennyiségű rezet és magnéziumot tartalmaz) működését a gyomorsav aktiválja, és az így nyert energia felhasználásával jeleket továbbít a beteg bőrére ragasztott vevőegységnek.

A külső, leginkább sebtapaszra emlékeztető egység méri és rögzíti a pulzus, a testhőmérsékletet és a légzésfrekvencia változásait, és az adatokat mobiltelefonra is továbbítani lehet, hogy azokat később a kezelőorvos kiértékelhesse.

Ehető hőmérő is létezik már

Az "ehető" szenzorok használata több évtizedre nyúlik vissza. A NASA az 1980-as években lenyelhető hőmérőket fejlesztett ki az űrhajósok testhőmérsékletének mérésére, de kifejlesztettek már olyan gyógyszerbe épített kamerát is, amely az emésztőrendszerről belsőleg tud képet alkotni - utóbbinak széles körű elterjedése a sok páciens számára gondot okozó nagyobb tablettaméret miatt kevésbé valószínű.

A kutatók szerint a szervezeten belül alkalmazott szenzoron alapuló technológiák mindenképpen nagy reményekkel kecsegtetnek, de meg kell találni a diagnosztika azon területeit, ahol a szenzoros vizsgálat olcsóbb vagy hatékonyabb a hagyományos, emberi szervezeten kívüli diagnosztikai eljárásoknál.