A fül külső hallójáratának gyulladását szokás "uszoda betegségnek" is nevezni, többnyire ugyanis fürdőkben könnyen elkapható baktériumok okozzák, de a gyulladás kialakulását elősegíti a fültisztító pálcika használata is.

A külső hallójárat fülünknek a fülkagylótól a dobhártyáig terjedő szakasza, melynek leggyakoribb betegségei a hallójárat elzáródása, egyes gyulladások, valamint a fület ért traumák.

A hallójárat öntisztuló - ezt borítja fel a fültisztító pálcika

A külső hallójárat elzáródását okozhatja fülzsír, amely a hallójáratot bélelő hámsejtek által termelt váladék. A fülzsír (cerumen), a leváló hámsejtekkel együtt dugót képezve zárja el a külső hallójáratot. A fültisztító pálcikák használata a helyzetet tovább ronthatja. A hallójárat öntisztuló, a levált hámsejtek a dobhártyától kifelé szállítódnak. A fültisztító pálcikák használata ezt a folyamatot felborítja, és a lehámlott hámsejteket befele tolva elősegíti a fülzsír felszaporodását is. Ennek az öntisztuló folyamatnak a megszakítása a hallójárat elzáródása mellett bakteriális fertőzésekhez is vezethet.

A bakteriális fertőzésre hajlamosítanak bizonyos bőrbetegségek (pikkelysömör, ekcéma), illetve a hallójáratba jutó víz, továbbá hámsérülések is.

Különböző sporttevékenységek közben megsérülhet a fülkagyló is. A felületes hámsérülések veszélye, hogy a felülfertőződés, és a folyamat mélybe terjedése kapcsán a porc elhalása is kialakulhat. A komolyabb sérülések következtében vérömlenyek keletkezhetnek a fülkagylón. A vérömleny a bőrt elemeli a porcról, így a porcszövet vérellátása megszakad, ami szövetelhaláshoz vezet.

A betegséget általában az Escherichia coli, a Pseudomonas vagy a Staphylococcus aureus nevű baktérium okozza.

A hallójárat elzáródása, gyulladása tompa hallással jár

A külső hallójárat elzáródása halláscsökkenéshez vezet. A tünetek fokozódnak, amennyiben a hallójáratba víz kerül. Amennyiben rovar kerül a fülbe, mozogásával ingerli a dobhártyát és igen kellemetlen érzést okoz a betegnek.

A külső hallójárat diffúz gyulladása esetén a betegek viszketésről, fájdalomról, esetenként akár bűzös váladékozásról is beszámolnak. Amennyiben a hallójáratot a váladék kitölti, halláscsökkenésről, tompa hallásról is panaszkodhatnak. A hallójárat vöröses, duzzadt, a fül előtt kis porc (tragus) nyomására heves fájdalom lép fel. Ha a hallójárat gyulladása ekcéma miatt alakul ki, akkor a bőr általában száraz, hámló, vöröses színű. A száraz bőr gyakran bereped, ez igen fájdalmas lehet, a repedésekből savós nedvszivárgás észlelhető. A hámsérülések felülfertőzésre hajlamosítanak.

A fülkagyló felszínes sérülése egyszerű sebként látszik. Ha a sérülés mélyebb, illetve vérömleny alakul ki, akkor az érintett fül kékes-lilás árnyaltúan elszíneződik, a bőr a porctól elemelkedik, alatta folyadék tapintható. Ha a vérömlenyt nem ürítik ki, akkor az szervül, meszesedik, ekkor alakul ki az ökölvívókra jellemző karfiol fül.

A gyulladás kezelése lokális antibiotikummal történik

A külső hallójáratba került idegentesteket el kell távolítani. Ez minden esetben fül-orr-gégész feladata. A fülzsír eltávolítható a hallójárat átöblítésével, és szívó segítségével is - ez bár kellemetlen, nem fájdalmas. Az átöblítést követően enyhe szédülés jelentkezhet, mivel a hideg víz áramlásával ingerli a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszerveket, és ez okozhat átmeneti kellemetlen tüneteket. Ennek elkerülése érdekében a legtöbb helyen langyos vízzel végzik az átöblítést.

A külső hallójárat-gyulladás kezelésére lokális antibiotikum és szteroid tartalmú fülcseppeket lehet használni. Az ekcémás fülgyulladás lokális gyulladáscsökkentő szerekkel és fertőtlenítő oldatokkal gyógyítható. Ezek elrendelése természetesen mindig szakorvos feladata.

Ha sérülés hatására vérömleny keletkezik, annak mielőbbi eltávolítása kiemelt fontosságú, annak érdekében, hogy a porcelhalás kialakulását megelőzzük. Ennek során a bőrt bemetszik, az alatta elhelyezkedő vérömlenyt kiürítik, és a bőrt visszafektetik a porcra.

Langyos szappanos vízzel ajánlott a fület tisztítani

A megelőzés egyedüli módja a hallójárat tisztán tartása. Lehetőleg kerüljük a fültisztító pálcák használatát, mivel ezzel csak beljebb toljuk a fülzsírt. Előnyösebb a langyos szappanos vízzel végzett fülmosás, így is inkább csak a fülkagylót mossuk, a hallójárat ugyanis öntisztuló.