Különösen egészséges tojást reggelizni

Vágólapra másolva!
Megdőlni látszik az a mítosz, hogy a tojás egészségtelen, "érfalgyilkos" koleszterinbomba, amelynek fogyasztásától minden egészségtudatos embernek tartózkodni kell.
Vágólapra másolva!

Több kutatás is igazolta a közelmúltban, hogy az étellel a szervezetbe kerülő koleszterin elenyésző része jut csak a véráramba, és a koleszterinszint szempontjából a telített zsírsavak és a transz-zsírok jelentik a legnagyobb veszélyt. Az amerikai Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének munkatársai a tojásfogyasztás és a szívbetegségek összefüggéseinek vizsgálatakor most azt is kimutatták, hogy nincs kapcsolat a tojásfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között. Kivételt csak a cukorbetegek képeztek, akiknél napi egy tojás elfogyasztása enyhén növelte a szívbetegség kockázatát. A tanulmány cukorbetegek számára heti maximum 3 tojást javasol, egészséges embereknek pedig napi maximum 2 tojást.

Több szempontból is jó hír, hogy a tojás végre lekerülhet a tiltólistáról. Kiváló tápanyagforrás, egy átlagos méretű tojás összesen 7 gramm fehérjét és mindössze 75 kalóriát tartalmaz. Találhatók még benne jótékony hatású antioxidánsok (lutein és zeaxanhtin nevű karotinoidok), amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a látásélesség és a szem egészségének megőrzésében. Ugyancsak van benne D és B-12 vitamin is.

A tojás ráadásul pillanatok alatt és sokoldalúan elkészíthető, így aki gyors és kiadós ételre vágyik, készítsen például omlettet. Az omlett változatosan fűszerezhető, és igazán pikánssá tehető egy kis gombával, sajttal vagy sonkával.

Párolt zöldséggel töltött omlett

Akik a napi zöldségadagjukról sem akarnak megfeledkezni, készítsenek leveles zöldségekkel töltött omlettet, amelyhez használhatnak spenótot, fodros kelt, de akár céklalevelet is. A leveles zöldséget blansírozzuk (1-3 percig forró vízben vagy gőzben pároljuk), majd ízesítsük zúzott fokhagymával, borssal, esetleg ecettel és tegyük félre. Fejenként két tojást 2-3 evőkanál tejjel verjünk fel, egy teflonserpenyőben 1-2 kanál olajon palacsintaszerűen süssük meg az egyik oldalát. Ha az alja megszilárdult, kanalazzuk a tetejére a párolt zöldséget, esetleg hintsük meg egy kis sajttal. Hajtsuk az omlett egyik felét a másikra (spatulával vagy a serpenyő ügyes rázogatásával), süssük egy kicsit, majd fordítsuk át, hogy a másik fele is piruljon. Aki nem bízik a félbehajtásban, esetleg nem szereti, ha a tojás kissé lágy marad, egyszerűen süsse készre az omlett mindkét oldalát, és a zöldséges tölteléket beletöltve (mint egy palacsintát) tálalja.