A hetente nagyjából háromszor halat fogyasztó nőknél alacsonyabb a vastagbélpolip kialakulásának a kockázata, mint azoknál a társaiknál, akik kevesebb mint heti egyszer esznek a tenger omega-3 zsírsavakban gazdag gyümölcseiből - derült ki egy új tanulmányból.

A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány készítői abból az elméletből indultak ki, hogy a halakban lévő omega-3 zsírsavak az aszpirinhez hasonló gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ily módon megakadályozhatják a polip kialakulását. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy ezek az egészséges zsírsavak csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát.

Az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatócsoportja több mint 5300 embert vont be a vizsgálatba. A rutin vastagbéltükrözésre - kolonoszkópiára - érkező pácienseket a szakemberek kikérdezték táplálkozási szokásaikról. A kutatócsoport ezután összehasonlította annak a több mint 1400 nőnek a válaszait, akiknél az orvosok nem találtak polipot, azokéval, akiknél viszont diagnosztizálták az elváltozást. Az utóbbiak száma 456 volt.

Az eredmények szerint a tenger gyümölcseiből nagy mennyiséget fogyasztó nők valamelyest nagyobb védelmet élveznek az elváltozással szemben. A résztvevők korának, dohányzási szokásainak és aszpirinfogyasztásának figyelembe vétele után a kutatók arra jutottak, hogy a leggyakrabban - hetente legalább háromszor - halat fogyasztó nőknél 33 százalékkal kisebb valószínűséggel találtak polipot az orvosok azokhoz képest, akik heti egy alkalomnál kevesebbszer esznek halat.

A rendszeresen halat fogyasztó férfiaknál a kutatók nem tapasztaltak hasonló jótékony hatást. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a férfiak kevésbé érzékenyek a halakban lévő omega-3 zsírsavakra, ezért többet kellene enniük a pozitív hatás érdekében. Egy másik lehetséges válasz, hogy a férfiak több omega-6 zsírsavat fogyasztanak - ez többek között a csirkében és a földimogyoróban található -, ami semlegesítheti az omega-3 zsírsavak hatását. Az omega-6 zsírsavak fogyasztása fokozza a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó prosztaglandin E2 nevű hormon termelését, míg a sok omega-3 zsírsav fogyasztása alacsonyan tartja az omega-6 zsírsavak, és ezen keresztül a szóban forgó hormon szintjét is.

A vastagbélpolip elfajulásából daganat alakulhat ki

A vastag- és végbéldaganatok szinte kivétel nélkül a bélpolipokból alakulnak ki. A vastagbélpolip egy szemölcsszerű kinövés a bél falán, a bélcsatorna ürege felé. Szövettanilag a polip többféle lehet, ez határozza meg a daganatos elfajulás kockázatát.

Az egészséges vastagbél-nyálkahártyából az életet veszélyeztető vastagbélrák soklépcsős folyamat során alakul ki, amely átlagosan tíz év alatt megy végbe. Ezért a megelőző állapotok időbeni felismerésével a rák kialakulásának kockázata jelentősen csökkenthető. Ráadásul a vastag- és végbélrák a többi ráktól eltérően különösen hatékonyan kiszűrhető, és többféle szűrési módszer is létezik vizsgálatára.

Mivel a polipok legtöbbször nem okoznak tüneteket, időszakos vérzés is csak a betegek kevesebb mint öt százalékában észlelhető, ezért sok beteg nem fordul orvoshoz. Pedig az 50 év feletti generáció 30 százalékában, a 70 év felettieknek pedig 50 százalékában fordulnak elő polipok. Ezért ötven év felett a szakemberek a tünetmentes betegeknek 5-10 évente vastagbél-tükrözéses vizsgálat elvégeztetését javasolják.