A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők nagyon megérzik a hideget, a krónikus ízületi gyulladással küzdők fájdalmai viszont csökkenhetnek.

"Aki kopásos, meszesedéssel járó gerincbántalmakkal, ízületi problémákkal küzd, kerülje a tartós kint tartózkodást ebben a hidegben" - mondja dr. Szekeres László, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke. A hideg ugyanis növeli az izmok görcskészségét, amely fokozza a fájdalom intenzitásának érzését. "Bár nagy mintaszámú klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, a megfigyeléseinkből tudjuk, hogy a hideg mellett a frontok, a légnyomás változása is kihat a különféle kopásokkal küzdők állapotára: az ízületeken belül zajló folyamatokért felelős receptorok ugyanis ilyenkor megváltoznak"- teszi hozzá a szakember.

A hideg hatására erősödhetnek a kézfej és az ujjak zsibbadásával járó kéztőalagút-szindrómában, valamint a nyakizom merevségével járó, úgynevezett "feszes nyak" szindrómában szenvedők fájdalmai is.

Megkínozza a hideg az ínhüvelygyulladással küzdőket és az ún. Raynaud-betegségben szenvedőket is. A Raynaud-betegségre a kiserek fokozott gyulladáskészsége és kóros működése jellemző, amely a hideg hatására tovább fokozódik. Szerencsére a kór nem túl gyakori, a lakosság körülbelül 3 százalékát érinti.

Segít a lazító meleg fürdő és az izommelegítő krém

"A fenti betegségekben szenvedőknél nem az a megoldás, hogy egyáltalán nem tartózkodnak a szabadban, mert a friss levegőre szükség van, viszont hosszan nem ajánlott kint időzni. Figyelni kell arra is, hogy a kinti öltözék ne legyen szoros: ne szorítson a cipő, a zokni, mert ezzel még inkább elszorítjuk a hidegben egyébként is összeszűkült ereket. A végtagokat, orrcimpát, fülcimpákat a hidegben különösen ajánlott sállal, sapkával, kesztyűvel védeni" - mondja dr. Szekeres László.

A kopásos ízületi fájdalmak, lumbágó enyhítésére a hidegben tartózkodás után jólesik a meleg fürdő (de nem azonnal), amely lazítja az izmokat, vagy az olyan krémek, pakolások, amelyek hőt termelnek az adott testrészen. "Ugyancsak jó hatású az iszappakolás, amely szintén azon az elven működik, hogy melegen tartja a fájó ízületet, gerincszakaszt" - mondja Szekeres.

A krónikus ízületi gyulladást a hideg enyhítheti

A krónikus ízületi gyulladással - köszvénnyel, rheumatoid arthritisszel - küzdők rohamait viszont enyhítheti a hideg. A köszvény kialakulása az ízületekben lerakódó nátrium-urát kristályok lerakódásával áll kapcsolatban. Általában középkorú férfiakat és változókor után lévő nőket érint.

A rheumatoid arthritisben szenvedő felnőttek száma Magyarországon százezer körül van. A szintén tartósan fennálló ízületi gyulladással járó betegség leginkább középkorú nőknél alakul ki. A beteg általában azzal keresi fel a háziorvost, hogy reggel ujjai merevek, nem bírja mozgatni őket, nyomásérzékenyek, és fájnak a kéz kisízületei, nem tud kézügyességet igénylő feladatot végezni, például hámozni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A krónikus gyulladások fellángolását a hideg mérsékli - az ilyen betegségekben szenvedőknek a nagyon meleg fürdőket - a kopásos betegekkel ellentétben - ajánlott kerülniük. Számukra az enyhülést a pihenés és különféle hideg, jeges borogatások jelenthetik.

Az ízületi gyulladások táplálkozással is mérsékelhetők. "Gyógyszerekhez mérhető gyulladáscsökkentő hatásuk nincs, de tény, hogy az A, a C és az E vitamin is mérsékli a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat. Köszvényes rohamok esetében pedig célszerű csökkenteni a fehérjebevitelt" - mondja a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke.