A lesoványodott öregek már tíz fok körüli lakásban is lehűlhetnek, mert hiányoznak a didergéshez szükséges izmaik. A gyerekek vékony bőre már egy óra alatt megfagyhat. Sapka nélkül könnyen lefagyhat a fül, kesztyű nélkül pedig az ujjak, ha a kocsit kell kikaparni a hóból.

A kóros lehűlés nem csak a szélsőségesen hideg időjárásnak kitett hajléktalanokra, kinti munkát végzőkre jelenthet veszélyt. A tartósan fűtetlen lakásban tartózkodó idősebb emberek is halálra fagyhatnak, ha nem mozognak, és nincsenek a hidegnek megfelelően öltözve. "Az idősek sokszor betegek, alultápláltak, soványak, így hiányoznak az izmaik is, amelyek didergéssel hőt termelhetnének. Idős, beteg ember akár tízfokos lakásban is kórosan lehűlhet" - mondja dr. Erdei Irén, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának bőrgyógyász, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosa.

Leginkább a hatvanöt év felettiek veszélyeztetettek, akiknél még egyes betegségek vagy a gyógyszerek szedése is negatívan befolyásolhatja a hőérzékelést és a szervezet hőszabályozását. Az időseknél további kockázatot jelent a szellemi leépülés: a korral gyakran együtt járó mentális problémák miatt az érintettek már nem mindig képesek helyesen felmérni a külső körülményeket. Alzheimer-kóros betegeknél például az is előfordulhat, hogy a nagy hidegben túl messze távolodnak el otthonuktól, a visszautat azonban már nem találják meg.

A gyerekek bőre 1 óra alatt megfagyhat

Az idős és beteg emberek mellett a hidegben a legveszélyeztetettebbek az újszülöttek és a gyerekek. Gyermekkorban a hőveszteség általában gyorsabb ütemű, mint a felnőtteknél, a nagyobb fej-test arány miatt pedig fokozottabb lehet a fejen keresztül történő hőveszteség - ezért a sapka elengedhetetlen.

"Az újszülöttek különösen veszélyeztetett csoport, hiszen az ő hőszabályozásuk még éretlen, és nagyon vékony a bőr alatti zsírréteg, amely a lehűlést csökkenthetné" - mondja dr. Erdei. "Gyerekek esetében már egy óra után fagyási sérülések keletkezhetnek. Első fokú fagyási sérülés esetén a bőr elsápad, elfehéredik, mélyebb sérülések esetén viszont hólyagok képződnek, illetve elhalnak a szövetek."

Nagyon fontos a kiálló testrészek: végtagok, fülek, orr, kézujjak védelme. "Már az idén is volt olyan fiatal felnőtt betegünk, akinek biciklizés közben fagytak meg a fülei, és másodfokú fagyási sérüléseket szenvedett, mindössze másfél óra alatt" - mondja az aneszteziológus. "Olyan betegünk is volt, akinek az ujjai fagytak el, mert autójával elakadt a hóban, és kézzel volt kénytelen kiásni az autót. Ezért aki autóval indul útnak, vigyen magával hólapátot is!" - tanácsolja a szakember.

A hideg szárítja a bőrt, különösen igaz ez az idősekre, akiknek egyébként is szárazabb a bőrük. Tartósabb hideg levegőn tartózkodástól pedig fagyási sérülések is keletkezhetnek.

Ne alkohollal segítsük a hajléktalant!

A nagy hidegben történő alkohol- vagy droghasználat még egészséges embereknél is veszélyes lehet. Az alkohol hatására ugyanis a test hőmérsékletét melegnek érezzük, ez azonban megtévesztő, mivel az alkohol csökkenti a szervezet hővisszatartó képességét. Az alkohol és egyes kábítószerek - többek között a marihuána - kitágítják az ereket, ami csökkenti a didergés mértékét, vagyis romlik a hidegre adott természetes válaszreakció hatékonysága. "Veszélyesek az altatók, nyugtatók is, mert ezek szintén kikapcsolhatják a hőközpontot" - figyelmeztet dr. Erdei.

Forrás: MTI/Varga György

A lehűlés jelei

A kóros lehűlés kezdeti jelei a hidegrázás és a didergés, a sápadt vagy kékesszürkés színű bőr, az általános érdeklődés csökkenése (apátia), a rossz döntéshozatal, az enyhe egyensúlyzavar és a bizonytalan járás, a hadaró, érthetetlen beszéd, valamint a kéz és az ujjak ügyetlenné válása.

Amikor már a törzs is a fokozott lehűlés jeleit mutatja, az izmok feszessé válnak, a pulzus és a légzés lelassul, álmosság és gyengeség lép fel, továbbá egyre zavartabbá válik az ember. A folyamat már viszonylag hamar eszméletvesztéshez vezethet, és ha a lehűlt ember nem részesül sürgősségi ellátásban, idővel életét veszítheti. Feltétlenül szükséges tehát, hogy ha az utcán kihűlt embert találunk, azonnal kérjünk orvosi segítséget a számára.

Hol kérhető segítség a kihűlt emberek számára?

Ha van olyan idős, beteg ismerősünk, szomszédunk, akiről tudjuk, hogy veszélyben lehet, próbáljuk meg tartani vele a kapcsolatot. "Kihűlés gyanúja esetén hívjuk a 104-es telefonszámon a mentőket, de addig is, amíg kiérkeznek, takarjuk be az illetőt, ha eszméletlen állapotban van, fordítsuk az oldalára. Ha már nem lélegzik, kezdjük meg az újraélesztését" - mondja Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Hajléktalan ember esetében Budapesten hívjuk a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatát a 338-41-86-os telefonszámon, ha viszont súlyos a kihűlés gyanúja (zavart beszéd, eszméletvesztés), az ő esetükben is a mentőszolgálatot kell hívni.


A lehűlt ember ellátása

A lehűlt ember egészségügyi ellátása a lehűlés súlyosságától függ. Enyhe esetben elég, ha a lehűlt személyt meleg pokrócokba csavarják vagy hálózsákba fektetik, majd olyan helyiségbe viszik, ahol kellően fel tud melegedni. Ha az áldozat ruházata nedves, az öltözéket minél hamarabb száraz ruhára kell cserélni. A fejet szintén érdemes betakarni, mivel ott igen jelentős lehet a hőveszteség.

Ha az illető eszméleténél van, és inni is képes, meleg folyadékot is érdemes adni neki, az alkohol mellett azonban a koffein is kerülendő. Nagyon fontos az is, hogy a lehűlt ember szervezete ne melegedjen fel túl hirtelen: a forró vizes fürdővel vagy a radiátorok alkalmazásával csak a didergés szüntethető meg, a testhőmérséklet emelkedése azonban lelassul.

Ha a lehűlés áldozata eszméletlen, akkor az első és legfontosabb teendő a személy légzésének és pulzusának az ellenőrzése, és a mentők kiérkezéséig szükség esetén újraélesztést kell alkalmazni.

A kóros lehűlés - orvosi szóval hipotermia - akkor fordul elő, ha a szervezetet ért hideg hatására a test hőveszteségének üteme meghaladja saját hőtermelésének mértékét. A végbélben mért úgynevezett maghőmérséklet 36 és 37,2 Celsius-fok között van, a legtöbb embernél ez 36,6 fokos testhőmérsékletet jelent. "A kóros lehűlés enyhe fokozatáról akkor beszélhetünk, ha a belső testhőmérséklet 32-35 Celsius-fok alá süllyed. Ha a testhőmérséklet 28-32 Celsius-fok között van, közepes súlyosságú a kihűlés, 28 Celsius-fok alatt pedig súlyos. 26 Celsius-foknál megszűnnek a reflexek, 25 Celsius-foknál pedig leáll a légzés és bekövetkezik a halál" - mondja dr. Erdei Irén. "Ha a kihűlt ember már nem lélegzik, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztését, és érdemes nagyon kitartónak lenni, mivel a lehűlt agy sokkal lassabban károsodik a csökkent oxigénigény miatt" - tanácsolja a szakember.