Tüdőgyulladás esetén a cinkpótlás életeket menthet

Vágólapra másolva!
Számos kutatás bizonyította már, hogy a cink egy rendkívül sokoldalúan alkalmazható nyomelem, amely nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szervezet működésében. Egy nemrég közzétett tanulmány szerzői azt állapították meg, hogy a cink igen hatékonyan vethető be a súlyos  tüdőgyulladás kezelésében is.
Vágólapra másolva!

Bár a cink igen csekély mennyiségben található meg az emberi szervezetben, jelenléte mégis elengedhetetlen: fontos szerepet tölt be a vércukorszint és az anyagcsere-folyamatok szabályozásában, szükség van rá a növekedéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez is.

Sokoldalú táplálkozás mellett általában nincs szükség cinkkiegészítők szedésére, viszont influenzaszerű betegségek vagy egyoldalú táplálkozás esetén indokolt lehet csekély mennyiségű pótlása, mivel a cinkhiány az ellenállóképesség csökkenéséhez, fáradékonysághoz és gyulladásokhoz vezethet. Természetes cinkforrások például a húsok, a máj, a tojás, halak és a tenger gyümölcsei, de nagyobb mennyiségű cink található bizonyos növényekben, például hüvelyesekben, spenótban vagy spárgában is.

A BMC Medicine című szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint ráadásul a cink - a megfelelő antibiotikumos kezelés kiegészítéseként - a tüdőgyulladás legyőzésében is hatékonyan segíthet, és nagyban javíthatja a túlélési esélyeket. Különösen nagy jelentősége van ennek a fejlődő országokban, ahol a tüdőgyulladás miatti halálozási kockázat jóval magasabb, mint a fejlett világban.

Az Ugandában végzett kutatásba súlyos tüdőgyulladásban szenvedő, 6 hónaposnál idősebb de 5 évesnél fiatalabb gyermekeket vontak be, mert ebben a korcsoportban a legnagyobb a légúti fertőzésekből eredő halálozási arány. A megfigyelt 350 beteg gyermek fele a megfelelő antibiotikumos kezelés kiegészítéseként hét napon át cinktartalmú készítményt is kapott, míg a másik 175 gyermeknél a cinket placebóval helyettesítették.

Bár a gyógyulás időtartamát illetően nem volt különbség a két csoport között, a gyógyulási esélyek szempontjából viszont annál inkább: az antibiotikum mellé cinket is kapó gyermekeknél a tüdőgyulladás okozta halálozási ráta 4 százalék volt, szemben az antibiotikummal és placebóval kezelt gyermekeknél tapasztalt 12 százalékos aránnyal.

Az ugandai kutatás a szakemberek szerint rávilágít arra, hogy mennyire fontos lehet a cink pótlása az influenzaszerű légúti megbetegedések esetén, főleg akkor, ha a nem megfelelő táplálkozás miatt a szervezet nem jut elegendő cinkhez. Ha a tüdőgyulladás kezelésére alkalmazott antibiotikumok hatását a betegség ideje alatt cinkkészítménnyel is támogatják, viszonylag kis költséggel jelentősen növelhető a gyógyulás esélye - olvasható a tanulmányban.