Három szem mazsola az örömétkezés első lépése

2012.02.12. 9:08

Aki elsajátítja a buddhistáktól eredő, de már a Google dolgozóinál is terjedő étkezési stílust, az nem fog többé öntudatlanul hatalmas adagokat magába tömni. Az elhízás elleni küzdelem utolsó mentsvárának tekintett módszer lényege, hogy az ételt minden érzékszervvel maximálisan ki kell élvezni.

Új étkezési stílus terjed az USA-ban, amely a buddhista elvonulóhelyekről kiindulva már az egyetemek falai közé is beszivárgott, sőt a Google-nál is kipróbálták. Lényege a tudatosság: az ízek és az étel állagának tudatos megtapasztalása és élvezete a csendben.

A módszer kipróbálása egyszerű: tegyünk egy villányi ételt a szánkba. Mindegy, milyen étel, de szerencsés, ha valami olyasmi, amit kedvelünk. Ezután jön a legnehezebb része a dolognak: tegyük le a villát. És most figyelmünket fordítsuk a szánkban lévő falatra: rágjuk meg alaposan, merüljünk bele az étel állagába, ízvilágába és összetevőinek harmóniájába. Miközben eszünk, kapcsoljuk ki a tévét, távolodjunk el a számítógéptől, és lehetőleg maradjunk csendben. Koncentráljunk csak az étel megtapasztalására, és élvezzük ki minden morzsáját. Legyen az étkezés meditáció, épp úgy, mint ahogy meditáció lehet a légzés, a séta, a tánc vagy egy vonatból az elsuhanó táj figyelése. És épp úgy, mint egy meditáció során, a tudatalattiból ilyenkor is előtörhetnek kérdések: vajon szüksége van a szervezetemnek erre az ételre? Nemcsak boldogtalanságból, unalomból vagy idegességből eszem?

Három szem mazsolát akár 20 percig is lehet enni

A tudatos étkezés a keleti kultúrákban gyökeredzik: mind a jóga, mind a buddhista tanítások nagy hangsúlyt fektetnek az étel megtapasztalására. Népszerű rávezető gyakorlat, amikor a tanítvány három szem mazsolát vagy három gerezd mandarint kap mesterétől. Feladata, hogy töltsön el 10-20 percet az étellel, és tudjon meg róla mindent, ami az érzékszervek útján megtapasztalható: nézze, szagolja, tapintsa, elmélkedjen felette, és lassan, alaposan rágja meg.

A módszer nem tilt egyetlen ételt sem, csupán azt kéri követőitől, hogy intenzívebben tapasztaljanak meg mindent, amit elfogyasztanak. Ily módon elképzelhető, hogy még a hamburger is jobban fog ízleni, de az is előfordulhat, hogy az illetőnek félúton elege lesz belőle, és inkább egy kis salátát enne.

Aki elsajátítja ezt az étkezési stílust, az nem fog többé öntudatlanul hatalmas adagokat magába tömni. Ezért az USA-ban sokan az elhízás elleni küzdelem utolsó mentsvárának vélik, hiszen hiába születnek újabb és újabb csodadiéták, a túlsúlyosak aránya egyre nő - számol be róla a The New York Times.

Az elmúlt években számos táplálkozástudományi intézet kezdett el behatóbban foglalkozni az étkezés pszichés faktoraival, valamint a tudatos étkezés lehetséges előnyeivel. Ajánlásaikban arra bíztatják a közétkeztetésben érintetteket, valamint az erre nyitott vállalatokat, hogy teremtsenek olyan alkalmakat, amikor az érdeklődők kipróbálhatják, megtapasztalhatják az új étkezési stílust. Fontos, hogy az ilyen alkalmak tényleg csak az evésről szóljanak, étkezés közben nem ajánlott sem a beszélgetés, sem a képernyőbámulás.

A Google központjában szeptemberben vezették be a havi egy tudatos étkezést, és a szervezők meglepetésére már az első alkalommal több száz alkalmazott vállalkozott az egyórás csendes szeánszra. A vezetőség a nagy népszerűséget azzal magyarázza, hogy a csend és a figyelem tudatos elterelése a munkáról lecsendesíti az elmét. Egy óra meditáció után pedig a munka is jobban megy.

Forrás: AFP/Martin Adamec

Nehéz a váltás

A tudatos étkezés alapjaiban nem tűnik bonyolultnak, mégis, aki próbálta már, tudja, hogy igazi kihívás. Megszoktuk ugyanis, hogy mint mindennel, az evéssel is gyorsan akarunk végezni. A tudatos étkezés viszont pont a lelassulásról szól, és ez sokaknak nem megy könnyen. Aki rendszeresen gyakorolja, előbb-utóbb azt is megtapasztalja, hogy kisebb mennyiségekkel is beéri.

Mivel az átállás nem mindenkinek könnyű, ajánlott kis lépésekben áttérni az étkezési stílusra. Ha valakinek nincs rá ideje, hogy mindennap gyakorolja, az próbálja ki heti egy étkezésnél, vagy legyen naponta egy apró dolog - egy desszert, három korty tea -, amelyet tudatosan és csendben fogyaszt el.

A tudatos étkezés megtapasztalása

Evés közben a figyelem legyen csak az ételen: ne telefonáljunk, tévézzünk és számítógépezzünk párhuzamosan. (Sokaknak már ez is nehézséget fog okozni.)

Étkezzünk csendben - gyerekes családban persze megvalósíthatatlan egy teljes étkezést csendben eltölteni, de kezdetnek néhány perc is elég.

Legalább hetente egyszer próbáljunk tudatosan étkezni.

Ha van rá lehetőségünk, veteményezzünk, főzzünk. Az, hogy az ember tudja, milyen alapanyagokból dolgozott, illetve hogy mi került egy ételbe, szintén erősíti az étkezéssel kapcsolatos tudatosságot.

Rágjunk lassan! Ha valaki megszokta, hogy már két-három rágás után lenyeli az ételt, nem könnyű hirtelen hosszan, lassan megrágni az ételt, de érdemes kipróbálni, hiszen új ízek tárulhatnak fel. Az ajánlások szerint 25-30-szor érdemes minden falatot megrágni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK