Az ÁNTSZ adatai alapján az influenzás esetek száma itthon is elérte a járványszintet. A magas lázzal járó betegség hirtelen dönti le az embert a lábáról, és az antibiotikumok hatástalanok az influenzavírusokkal szemben. Tápanyagdús ételek, bőséges folyadékpótlás és ágynyugalom a kór ellenszere.

Amennyire ez lehetséges, járvány idején ajánlott kerülni a zsúfolt, zárt tereket, ahol nagyobb a fertőzés átadásának valószínűsége. Az influenza cseppfertőzéssel terjed: az influenzás beteg köhögéssel és tüsszentéssel néhány méteres körzetben a fertőzéshez elegendő mennyiségű vírust ürít, bár ezek a külső környezetben hamar elpusztulnak. Emiatt nem szükséges fertőtleníteni a levegőt vagy a belső felületeket, a csíraszám csökkentéséhez elegendő a rendszeres szellőztetés is.

Kisgyermekek esetében a fertőzéshez kevesebb számú csíra is elegendő és egyes kutatások szerint a fertőzés piszkos kéz útján is terjedhet. Ezért fontos, hogy rendszeresen - különösen étkezés előtt - szappannal, meleg vízzel, legalább 20 másodpercig mossunk kezet. Ennek jelentősége a kisgyermekeknél nagyobb.

Lehetőleg ne textilzsebkendőbe vagy a kezünkbe tüsszentsünk: használjunk papírzsebkendőt, amelyet ezt követően a szemetesbe dobunk.

A védőoltást már nem érdemes kérni, mert a védettség kialakulásához 10-14 nap kell.

Ha mégis beteg lett valaki

Két-három nap lappangás után hirtelen tör rá az emberre az influenza, amely legtöbbször 39-41 fokos lázzal, erős torok- és fejfájással, ízületi- és végtagfájdalommal, valamint általános gyengeséggel "érkezik". Már a betegség gyanúja esetén is érdemes orvoshoz fordulni, mert elhanyagolása súlyos szövődményekhez - felsőlégúti fertőzésekhez, arc- vagy homloküreg-gyulladáshoz, középfülgyulladáshoz, hörghuruthoz vagy tüdőgyulladáshoz - vezethet.

Az influenza kezelése tüneti, a betegség legyőzéséhez elengedhetetlen az ágynyugalom, a tápanyagokban gazdag étkezés, a megfelelő folyadékpótlás és a lázcsillapítás.

Segít a B6 és a B12 vitamin, valamint a cink és a szelén

A tápanyagdús étkezés nemcsak a betegségek megelőzésében, hanem gyorsabb legyőzésükben is segíthet. Egészségesen is fontos a megfelelő fehérjebevitel, betegen viszont kiemelten figyelni kell rá.

Fehérjéből a napi ajánlás felnőtt ember számára napi 50-60 gramm (testsúlykilogrammonként 0,8 gramm), várandósoknak körülbelül 10 grammal több. Fehérjében gazdagok a sovány húsok, a halak, a tejtermékek, a tojás és az olajos magvak. (A tejtermékekkel azonban érdemes óvatosnak lenni, egyeseknél fokozhatja a nyálkatermelést, valamint előfordulhat, hogy a hányást, hányingert is felerősíti.)

A magas fehérjetartalamú táplálékok általában gazdagok B6 és B12 vitaminban is, amelyek kulcsfontosságúak az immunrendszer normális működése szempontjából. Az ásványi anyagok közül különösen a szelén és a cink segíti a fertőzések legyőzését. A fehérjében gazdag táplálékok (hüvelyesek, olajos magvak, baromfihús) általában ezekben az ásványi anyagokban is gazdagok.

Segítenek a déligyümölcsök, a kelkáposzta és a brokkoli

A gyümölcsök élénk színvilágát meghatározó flavonoidok szintén serkentik az immunrendszer működését. Flavonoidokban gazdag a grapefruit, a narancs, a citrom és a lime is. A déligyümölcsök fogyasztása magas C-vitamintartalmuk miatt is előnyös: a legújabb kutatási eredmények szerint bár C-vitaminnal a megfázás vagy az influenza nem előzhető meg, a betegség lefolyását meggyorsítja.

Az immunrendszer megküzdését a különféle fertőzésekkel segíti a glutation vegyület is, amely egy erőteljes antioxidáns hatású molekula. Megtalálható többek között a kelkpáposztában, a brokkoliban vagy a káposztában is.

Aki hányingerrel, hasmenéssel is küzd, kerülje a szilárd ételeket, helyette fogyasszon minél több folyadékot, elsősorban meleg, koffeinmentes italokat. Ha a gyomor működése rendeződött, érdemes fokozatosan visszatérni a szilárd táplálékokra. Célszerű gyomorkímélő ételekkel kezdeni: banánnal, rizzsel, krumplival vagy kétszersülttel.

Végül a közelmúltban a tudományos kutatások igazolták a nagymamák népszerű elméletét is, miszerint a "húsleves szinte gyógyszer". A Chest című tüdőgyógyászati szaklapban megjelent kutatás szerint a csirkehúsleves előnyös a megfázásos  tünetek kezelésében: csekély mértékben, de enyhíti a felső légúti fertőzéseket.

Az első lázas napon segítenek egyes gyógyszerek is

A szövődménymentes influenza 1-4, maximum 7 napig tart. Ha a betegség magas lázzal jár (ez felnőtteknél 39, gyerekeknél 38,5 fok feletti testhőmérsékletet jelent), a lázat feltétlenül csillapítani kell, mert még rövid ideig tartó magas láz esetén is súlyosan károsodhatnak a belső szervek. A lázcsillapítás hagyományosan bevált módja a hideg vizes, minél nagyobb testfelületen alkalmazott borogatás vagy a lázzal megegyező hőmérsékletről fokozatosan hűtött fürdő, valamint a korszerű lázcsillapító gyógyszerek.

Az influenza gyógykezelésére a leghatékonyabbak az ún. neuraminidáz-gátlók. Ezek azonban csak akkor hatásosak, ha a beteg aznap elkezdi szedni, amikor felmegy a láza. Egy nappal később kezdve hatékonyságuk felére, a harmadik napon kezdve pedig 10 százalékosra csökken.. Ezért a szakemberek szerint jó lenne, ha minden háztartásban lenne otthon egy kúrára való adag, és ha valakinek felmegy a láza az influenzajárvány alatt, azonnal el tudná kezdeni a szedését. Az ilyen gyógyszereket csak receptre lehet kapni, és 5000 Ft körül van az áruk.

Az antibiotikumok az influenzavírusok ellen hatástalanok, ezekkel csak a különféle szövődmények fellépésekor javasolt - kizárólag orvosi utasításra - kiegészíteni a kezelést. Az influenza leggyakoribb szövődményei a felső légúti fertőzések.

Az anyatej védi a babát

Az anyatej nagy mennyiségben tartalmaz különböző kórokozók ellen hatásos anyai ellenanyagokat, így a szoptatás ideje alatt kell a legkevésbé tartanunk a csecsemő különböző fertőzéses megbetegedéseitől. Egy 6-12 hónapos csecsemőnek minimum napi 5-8 deciliter anyatejre van szüksége az egészséges fejlődéshez, és ahhoz, hogy a szervezete kellően ellenálló legyen a betegségekkel szemben. Amennyiben az anyatejes táplálásra nincs mód, úgy 1 éves kor alatt kapjon immunerősítő tápszert a pici - tanácsolják a gyermekorvosok.Forrás: AFP