Egy gyakori betegség is állhat a fájdalmas menzesz hátterében

2012.02.29. 14:22

Minden tizedik fogamzóképes nő egy komoly fájdalommal járó nőgyógyászati betegségben szenved, amelyről a többségük nem is tud. Az endometriózis megállapítása átlagosan nyolc évig tart, pedig a késői felismerés meddőséghez vezethet.

Egy tipikus kórtörténet így néz ki: a beteg 16 évesen észleli, hogy menstruációja fájdalmas görcsökkel jár, ám csak 19 éves, amikor először orvoshoz fordul. Ismételt nőgyógyászati vizsgálatok ellenére már 26 éves, amikor először felmerül az endometriózis gyanúja. 28 évesen laporoszkópiával eltávolítják a kismedencéjéből a fájdalmas görcsökért felelős szövetdarabokat, majd gyógyszeres kezelést kap. Az esetek 50 százalékában a betegség néhány év múlva ismét kiújul - mondta el dr. Bánhidy Ferenc, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese a közelgő Endometriózis Hét alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Normális menstruáció esetében a méhet belülről borító nyálkahártya, az endometrium vérzés kíséretében lelökődik a méhfalról. A vérzést követően azonban a nyálkahártya újra felépül, és alkalmassá válik a megtermékenyített petesejt befogadására. Endometriózis akkor jön létre, ha a méhnyálkahártya szövete nemcsak a méhtest belső felszínén található meg, hanem a méh üregén kívül is, ahol szövődményeket okozhat. Többek között előfordulhat a hasüregben, a méh külső falán, a méhet rögzítő szalagokon, a petefészkeken vagy a hashártyán. "De volt olyan esetünk is, ahol az endometrium a vizeletkiválasztó rendszert zárta el, aminek következtében leállt a vese működése" - mondta Bánhidy.

A probléma az, hogy a rendellenes helyen lévő endometriózisos csomók is követik a menstruációs ciklust, azaz úgy viselkednek hónapról hónapra, mint a méhüreg nyálkahártyája. A havonta jelentkező vérzés a nem megfelelő helyen komoly fájdalmakat okozhat, hiszen a váladék nem tud eltávozni a szervezetből.

Az alhasi fájdalmak ötödének az endometriózis az oka

A becslések szerint a betegség a fogamzóképes nők 10-15, a meddő nőknek pedig 25-50 százalékát érintheti. Azoknál a nőknél, akik nőgyógyászukat alhasi panaszokkal keresték fel, az endometriózist az esetek 15-20 százalékában igazolták. Magyarországon körülbelül 180 ezer 15-40 év közötti nőt érinthet a betegség.

"Az endometriózis kialakulásának oka egyelőre nem ismert, aki leírja, valószínűleg Nobel-díjat kap majd érte" - mondta Bánhidy. Az viszont ismert, hogy a családban előforduló endometriózis, a méhen belüli fogamzásgátló eszközök hosszantartó viselése, az alkoholfogyasztás és a túlsúly növeli a kockázatot. Ismert az is, hogy az endometriózissal megnő a hormonérzékeny petefészekrák kialakulásának kockázata is.

Az endometriózis leggyakoribb tünetei

A betegség legjellemzőbb tünete az alhasi fájdalom, ami leggyakrabban menstruációval járó alhasi fájdalomként jelentkezik, de lehet független is a menstruációtól. Jellegzetes tünet továbbá az erős vérzés, a rendszertelen menstruáció, a fájdalmas szexuális együttlét, a deréktáji fájdalom, a puffadás, a hasmenés, székrekedés, a vizelet- vagy székletürítéskor jelentkező fájdalom, valamint a meddőség. Az endometriózisos betegek 10 százalékánál viszont egyáltalán nem jelentkeznek tünetek.


Gyakran félrediagnosztizálják

Az endometriózis felismerését nehezíti, hogy tünetei megegyeznek más betegségekével, többek között például a petefészekrák, a petefészekciszta, a vastag- és végbélrák, valamint a mióma tüneteivel. "De volt olyan esetünk is, ahol az először vastagbéldaganatnak vélt kinövésről a szövettanász állapította meg, hogy endometriózis" - mondta Bánhidy.

A betegség kezelése többnyire laparoszkópiával, az endometriózisos csomók eltávolításával, valamint hormontartalmú gyógyszerekkel, illetve fájdalom- és gyulladáscsökkentőkkel történik. Az endometriózisos összenövések eltávolításával nő a teherbeesés esélye is. "Sajnos végleges gyógymód egyelőre nem létezik, a műtét utáni öt éven belüli kiújulás kockázata 40-50 százalék" - mondta a szakember.

KAPCSOLÓDÓ CIKK