Kék csillaggal a vastag- és végbélrák ellen

2012.03.01. 12:45

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, ezen belül is minden március első péntekje a "Legyen egy Kék napod!" figyelemfelkeltő megmozdulás napja.

A "Legyen egy Kék Napod!" program a vastagbélrák egyre nagyobb gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A szervezők arra bíztatják az érintett családokat, baráti köröket, üzleti és társadalmi csoportokat, hogy vegyenek részt március 2-án az eseményen, és öltözzenek kékbe ezen a napon, legyen egy kék napjuk a munkahelyen, az iskolában, más közösségekben, és hívják fel a környezetük figyelmét a betegségre és a szűrővizsgálat fontosságára.

A vastag- és végbélrák a tüdőrák után a második leggyakoribb, halálos kimenetelű rákbetegség Magyarországon. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és ugyanennyi idő alatt körülbelül 5000-an meghalnak a kórban. A halálesetek majdnem fele megelőzhető lenne, mert a vastag- és végbélrák már sok esetben a rákmegelőző állapotban jól diagnosztizálható, így az időben végzett szűrővizsgálat életet menthet.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak az ötven év felettiek, azok, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek, vagy a családban korábban előfordult polipózis szindrómás beteg, illetve emésztőszervi vagy vastagbél daganat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK