Nem nő tovább a legmagasabb férfi

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, elérte végleges magasságát a világ legmagasabb embere: egy amerikai kezeléssel sikerült megállítani a török férfi növekedését.
Vágólapra másolva!

A 247 centis, hosszú éveken át megállíthatatlanul növekedő Sultan Kösen már lassan két éve ugyanakkora. Rendkívüli magasságát a növekedési hormon túltengése okozta, amelynek hátterében az agyalapi mirigyben kialakult daganat állt.

Forrás: AFP/Leon Neal

2008-ban ugyan a daganatot egy különleges kezeléssel - úgynevezett sugársebészeti beavatkozással - elroncsolták, a férfi növekedése ezután sem állt meg.

2010-ben a Virginiai Egyetem Orvosi Központjában egy új gyógyszerrel kezelték, amely segít kordában tartani a növekedési hormon termelődését és ennek révén a növekedést. A legfrissebb mérések szerint a most 30 éves Kösen már nem nő tovább. Kezelőorvosai szerint a kezelés életmentő volt a férfi számára, extrém méretei ugyanis aggasztó mértékben megterhelték a vázrendszerét.

A férfi rendellenességét gigantizmusnak, illetve akromegáliának nevezi a szakirodalom. A gigantizmusra nem csak extrém testmagasság, de óriási végtagméretek is jellemzők: Kösen kézfeje 27,5, lábfeje 36,5 centi hosszú (összehasonlításképp: a cipőboltokban kapható legnagyobb, 52-es méret 31,5 cm-es lábfejhossznak felel meg).

Forrás: AFP/Mustafa Ozer