A gyerekek negyede küzd alvászavarral

Vágólapra másolva!
Alvászavarral nem csak a felnőttek küzdenek, a gyenge minőségű alvás a gyerekek közel 25 százalékát érinti - adta hírül a Magyar Alvástársaság.
Vágólapra másolva!

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya könnyen elhízáshoz, viselkedési problémákhoz (pl. túlzott agresszivitás), tartós frusztrációhoz, memóriazavarhoz vezethet - áll a társaság sajtóközleményében.

Az alvászavarral küzdő gyerek nehezebben tud koncentrálni, ami iskolai problémákhoz vezethet. A lankadó figyelem következtében a fiatalok a baleseteknek is fokozottabban vannak ki téve. Ezért a társaság "Aludni jó!" elnevezésű kampánya a fiatalokat próbálja elsősorban megszólaltatni.

A társaság sajtóközleménye szerint a Föld népességének közel 45 százaléka szenved valamilyen mértékű alvászavarban. Az olyan betegségek, mint az inszomnia, a nyugtalan lábak szindróma, vagy az alvással összefüggő légzészavarok (pl. obstruktív alvási apnoé) a minőségi alvás hiányához vezetnek. Az Alvástársaság ajánlása szerint az ember átlagos alvásszükséglete 7 óra, azonban legalább 6 órán át tartó, nyugodt alvásra mindenkinek szüksége van.

Mivel az alvással összefüggő betegségek azonnali és látványos tünetekkel nem járnak, ezért sokan nem is tekintik komoly gondnak ezeket a problémákat. Az alvázavarok azonban olyan szövődményekhez is vezethetnek, amelyek jelentősen megnövelik többek között a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, tartós éjszakai légzéskimaradást okozhatnak, ezáltal könnyen szív- és érrendszeri betegségek kifejlődéséhez vezethetnek.