Vágólapra másolva!
A napsugarak gyakran szabad szemmel nem látható bőrkárosodásokat okoznak, ám UV-képek segítségével már gyermekkorban felismerhetők a bőrrák kialakulásában szerepet játszó tényezők.
Vágólapra másolva!

Világszerte közel 50 ezer ember halálát okozza évente a bőrrák legsúlyosabb formájának tartott melanoma. Becslések szerint minden ötvenedik embernél kialakul a betegség, és a diagnosztizált esetek száma évek óta riasztó mértékben nő. A melanoma kockázatainak korai felismerésében segítséget nyújthatnak az ultraibolya (UV) fénnyel megvilágított bőrről készült fényképek, amelyeken már egész fiatal korban azonosíthatók a szabad szemmel nem látható rizikófaktorok is - derül ki egy nemrég közzétett tanulmányból.

A Journal of the American Academy of Dermatology című szaklapban megjelent kutatás során megállapították, hogy 12 éves gyerekek bőréről készített UV-fényképeken már jól láthatók azok az apró bőrkárosodások, amelyek a melanoma kialakulásának kockázatát is növelik.

A felvételek segítségével már serdülőkorban személyre szabottan lehetne a napozásra és a bőr védelmére vonatkozó tanácsokat adni, és időben fel lehetne hívni a figyelmet a veszélyekre - mondta a tanulmány egyik szerzője, aki a Colorado Egyetem orvosi karának munkatársa.

Bár az UV-fényképek igen látványosak, eddig nem sok mindent lehetett tudni a fényképeken látható pigmentfoltok jelentéséről. A mostani kutatás az első, amely rávilágított arra, hogy az UV-fotókon látható bőrkárosodások és a melanoma kockázati tényezői (pl. szeplők) között kapcsolat mutatkozik.

Ha sikerülne már serdülőkorban azonosítani, hogy kiknél a legnagyobb a melanoma kialakulásának kockázata, megfelelő óvintézkedésekkel csökkenteni lehetne a ténylegesen kialakuló esetek számát.

Ha ezek a fiatalok megértik, hogy milyen veszély leselkedik rájuk, valószínűleg elkerülik a szoláriumokat, nem tartózkodnak napon a legerősebb UV-sugárzás idején, és megfelelő krémekkel és ruházattal védik bőrüket a káros napsugaraktól - áll a tanulmányban.