Melyik húsvéti sonkát jobb elkerülni?

Vágólapra másolva!
Lehetőség szerint ne válasszunk olyan sonkaterméket, amelyben túl sok az összetevő; a hímes főtt tojást két óránál tovább ne hagyjuk hűtés nélkül; cukros édességek helyett pedig fogyasszunk magas kakaótartalmú, makadamdiós édességet húsvétra - ajánlja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Vágólapra másolva!

A nyers, ép tojás három hétig tárolható a hűtőben

A tojás tárolása hűtést igényel, hazaérkezés után érdemes azonnal hűtőbe helyezni. Ne használjuk azonban a hűtőszekrény tojástartórészét, mert ez az ajtó nyitásakor a tojáson kicsapódhat a hideg-meleg különbség hatására létrejövő pára, ami a héjon lévő baktériumoknak alkalmat adhat az elszaporodásra. A legjobb, ha felhasználásig eredeti csomagolásában tartjuk, mosás nélkül - tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

A nyers, ép tojás 3 hétig tárolható a hűtőben, ha mégsem fogy el, akkor a legjobb lefagyasztani. "A tojás házi fagyasztásához üssük fel a tojást, és kissé keverjük össze, rakjuk fagyasztó edénykékbe, és így akár 1 évig is eláll. Használat előtt hűtőszekrényben engedjük fel" - áll az MDOSZ húsvéti sajtóközleményében.

A főtt tojás maximum 2 órán keresztül maradhat hűtés nélkül. Egy hétnél tovább azonban nem ajánlott hűtőben tárolni, függetlenül attól, hogy meghámoztuk-e vagy sem. Az esetleges fertőzések elkerülésére a nyers és a főtt tojást ajánlott elkülönítve és sosem együtt tárolni.

A szalmonellafertőzés megelőzhető

A tojásfogyasztással kapcsolatos leggyakoribb betegség a szalmonellafertőzés, amely a tojás nem megfelelő tárolásának és felhasználásának következménye. Megelőzhető, ha a felhasználásra kerülő tojásokat alaposan megmossuk, felütés után pedig a héjat azonnal kidobjuk, így az más élelmiszerrel nem érintkezik. A tojás felütése után érdemes alaposan kezet mosni.

Amikor húsételhez, levesekbe, vagy süteményekhez használunk tojást, általában nincs probléma, mert hőkezelésnek vetjük alá a főzés-sütés során, amivel a kórokozó baktériumok elpusztíthatók. Gond akkor lehet, ha nyers tojás szükséges az adott étel elkészítéséhez, például a majonézhez, somlói galuskához, tiramisuhoz. "Ebben az esetben részesítsük előnyben a "nagyüzemi" tojásokat a "házi tojásokkal" szemben, mivel az előbbiek tárolása és szállítása biztonságosabb. Használjunk fertőtlenített héjú tojásokat, és különösen ügyeljünk a vásárlás körülményeire és a hűtőlánc folyamatosságára. A hűtőlánc azt jelenti, hogy a boltokban hűtve tárolt árut - ami hűtött üzemből, hűtött kamionokkal érkezett - a lehető legrövidebb időn belül tegyük újra hűtőbe, esetleg hűtőtáskával szállítsuk haza" - olvasható az MDOSZ sajtóközleményében.

Sok gyerek allergiás a hímes tojás színező anyagára

A tojás színezéséhez használt festékek leggyakrabban mesterséges élelmiszerszínezékek. Mivel a kisgyermekeknél gyakori az allergiás reakció színezékekre, ezért ajánlott inkább természetes alapú festékeket használni: hagymahéjat, ecetes céklalét, kurkumát, vagy áztatott ibolyavirágot.

A táplálkozástudományi szakemberek jelenlegi álláspontja szerint a tojás egészséges ember esetében nem növeli meg a koleszterinszintet, és nem jelent szív- érrendszeri kockázatot. Abban az esetben azonban, ha a koleszterinszint bármilyen okból - örökletes tényezők, elhízás, stb. - meghaladja a normál értéket, korlátozni kell a tojás bevitelét.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Gyanús a könnyen összenyomható sonka

Aki hagyományos sonka ízre vágyik, válassza a parasztsonka nevű terméket, amit pácolással és füstöléssel tartósítanak és sertéscombból vagy lapockából készül.

Aki más sonkaterméket választ, olvassa el figyelmesen a termék címkéjét, hogy milyen húsból, illetve gyorspácolt vagy hagyományos eljárással készült-e. Ha túl sok az összetevő, érdemes inkább más terméket választani. Ha a sonkát könnyen össze tudjuk nyomni, valószínűleg túl sok páclével készült.

A gyorspácolt termékek korlátozott ideig tarthatóak el, ezért mindig érdemes ellenőrizni a szavatosságukat.

A sonka főzőlevét érdemes megtartani

A sonkát egy nappal a főzés előtt áztassuk be hideg vízbe. Ezt a vizet főzés előtt öntsünk le, és friss hideg vízzel öntsük fel úgy, hogy ellepje. Lassan, kislángon főzzük, csak gyöngyözhet a víz, de ne forrjon. Forrástól számítva, annyi órát főzzük, ahány kilogramm a sonka volt. Ha megfőtt, ne öntsük le a vizet, hanem a lében hagyjuk kihűlni, így szaftosabb marad, nem szárad ki. Ha kihűlt, tegyük zárható műanyag dobozba, vagy csomagoljuk műanyag fóliába, és így helyezzük a hűtőszekrénybe. A főzőlevet hűtőszekrényben néhány napig is tárolhatjuk, később felhasználhatjuk bab vagy lencse főzéséhez: kellemes ízt ad a főzeléknek, levesnek.



Mivel egyes daganatos megbetegedések kialakulásában meghatározó játszanak a füstöléssel tartósított élelmiszereik, a sonkát ajánlott mértékkel fogyasszuk, valamint együnk hozzá sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyeret, mivel ezek antioxidánstartalma ellensúlyozhatja a füstölés okozta veszélyt.

A dietetikusok makadamdiót ajánlanak nassként

A kakaóbab és makadamdió fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így az idei ünnepre tudományos alapon csokoládés, makadamdiós nassokat ajánl a dietetikus szövetség. "Természetesen a csokoládéval is bánjunk körültekintően és olvassuk el a csomagoláson feltüntetett kakaótartalmat, minél magasabb, annál jobb minőségű a csoki és így annál jobb hatással lesz a koleszterinszintre" - áll a szövetség sajtóközleményében.