A gyakori fogröntgen emeli az agytumor kockázatát

Vágólapra másolva!
Nagyobb valószínűséggel alakul ki egy jóindulatú agydaganattípus azoknál, akiknél gyakran készítenek fogászati röntgent - állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál, akik évente részt vettek fogászati röntgenen, 1,4-1,9-szer nagyobb eséllyel alakult ki a meningióma nevű betegség, amely a leggyakoribb agydaganattípusok közé tartozik.

Akiknél évente készült panorámaröntgen, azoknál 2,7-szer gyakrabban alakult ki tumor. Ha tízéves kor alatt készült az első panorámaröntgen, a kockázatnövekedés mértéke már 4,9-szeres volt.

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai radiológiai szakkollégium (American College of Radiology) szerint négy "sima" fogröntgen mindössze annyi sugárzási többletet jelent, mint amennyi a természetes háttérsugárzásból egy nap alatt éri az embert. Egy panorámaröntgen kétszer ekkora dózist jelent.

Ennek ellenére a tanulmány szerzői arra figyelmeztetnek, hogy a fogorvosok csak mértékkel, a valóban indokolt esetekben alkalmazzák a röntgent, és ne használják például éves szűrővizsgálat részeként - írja a CNN. Az új röntgenberendezésekkel végzett vizsgálatok egyébként kisebb sugárterhelést jelentenek.

A meningióma az agyhártya sejtjeiből kialakuló daganat. Bár legtöbbször jóindulatú és lassan növekszik, ha rossz helyen van, rokkantságot vagy életveszélyes állapotot idézhet elő.

Elizabeth Claus kutatásvezető, a Yale Egyetem orvosi iskolájának munkatársa csoportjával 1433 amerikai páciens adatait elemezte, akiknél 20-79 éves korukban diagnosztizálták az agydaganatot. Összehasonlításként 1350 egészséges ember adatait is elemezték, akiknek korösszetétele hasonló volt az első csoportéhoz.