Így befolyásolják a hormonok a női hajat

Vágólapra másolva!
A terhesség alatti hormonális változások következtében a kismamák haja dúsabbá és fényesebbé válik, szerkezete némileg megváltozik. A szülés után azonban lecsökken ezeknek a hormonoknak a szintje, ezért akár több hónapon keresztül is hajhullás alakulhat ki az édesanyáknál. Hogyan őrizzük meg hajunk egészségét ebben az időszakban?
Vágólapra másolva!

A nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési szakaszát. A nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén- és progeszterontermelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben androgének, tesztoszteron is termelődnek a petefészekben és a mellékvesében.

Amennyiben valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor az azokra, egészen pontosan a tesztoszteronból képződő hormonra érzékeny hajhagymák növekedési fázisa lerövidül, és férfias jellegű hajhullás kezdődik. Ez a kopaszodás nőknél jóval ritkább, mint a férfiaknál.

Szerencsére a nők mintegy 70 százalékánál ez a hajvesztés feminin típusú, ami azt jelenti, hogy a fejen nagyjából egyenletesen ritkul a haj, nem képződnek kopasz foltok, mint a férfiaknál. Akkor szokott gondot okozni, ha olyan mértékű, hogy már a fejbőr is erősen áttűnik a hajon.

Terhesség alatt dúsul a haj

A terhesség alatt a női nemi hormonok közül a progeszteron és az ösztrogén szintje a szervezetben megemelkedik, ezek serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél, és meghosszabbítják a növekedésben lévő hajszálak élettartamát, tehát tovább maradnak a növekedési fázisban, mint egyébként szoktak. A terhesség alatt a hormonális hatások miatt a haj minősége is megváltozik: göndörebb, egyenesebb, zsírosabb vagy éppen szárazabb lesz, a haj típusától függően.

Nem a szoptatás miatt hullik ki a haj

Egy-három hónappal a szülés után azonban lecsökken a női hormonok szintje, ezért a hajszálak hirtelen átkerülnek az átmeneti (katagén) fázisba, amikor már növekedésük leáll, és a hajhagyma leválik a hajszemölcsről. Ez az utolsó fázisa életciklusuknak. A fokozott hajhullást tehát az idézi elő, hogy azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, amelyek már korábban kihullottak volna. Ez a típusú hajhullás átmenetileg jelentős mértéket is ölthet, így naponta akár 500 szál hajat is elveszíthetnek a kismamák. Nagyjából fél évbe, kilenc hónapba telik, mire visszaáll a különböző fázisban lévő hajszálak szokásos aránya és az ehhez társuló normális mértékű hajhullás.

A hormonális okokhoz azonban ebben az időszakban lelki tényezők is társulnak. Az első hónapok újszerű terhelést jelentenek a szervezet számára, a folyamatos kialvatlanság, fáradtság, testi-lelki igénybevétel kimeríti erőforrásainkat, és ez hajunkon is meglátszik. Sokan úgy vélik, a szoptatás is szerepet játszik a hajhullásban, ez azonban tévedés, azok a kismamák is elveszítik hajkoronájuk egy részét, akik nem szoptatnak.

Amennyiben a kismamánál a szülés után egy évvel is még jelentős hajhullás jelentkezik, nem normalizálódik a hajvesztés mennyisége, érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, és diagnosztizálni a hajhullás valódi okát.

Tanácsok a kismamák hajápolásához

Terhesség alatt a szervezet hormonális hatása következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is. Ilyenkor gyakoribb hajmosás szükséges, amihez érdemes megfelelő, kímélő sampont választani.

A haj megváltozott biokémiai összetétele befolyásolja a hajfestés sikerességét is. Tapasztalati megfigyelés, hogy a várandósság során a festés a szokásostól eltérő: tartóssága, az eddigi szín tónusa és árnyalata elképzelhető, hogy más lesz. A haj dauerolásának elbírálása hasonló megítélés alá esik: a komoly hormonális változások következtében kialakuló biokémiai, szerkezeti változások megnehezítik a haj sikeres, tartós dauerolását.

A haj egészségének alapja a kismamák esetében is az egészséges és változatos táplálkozás: a szakemberek emiatt is azt javasolják, hogy építsünk be étrendünkbe minél több zöldséget és gyümölcsöt, mivel ezekben elégséges mennyiségben vannak jelen a hajszálak szerkezetét erősítő nitrogéntartalmú anyagok.

Fokozott, de óvatos vitaminbevitel

Fontos továbbá az édesanyáknak a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel is. A H-, a B2-, a B6- és az A-vitamin, valamint a niacin (B3-vitamin) ugyanis terhesség vagy szoptatás alatt is alapvetően szükségesek a haj egészségének megőrzéséhez és a hajszálak megfelelő szerkezetének kialakulásához a terhesség és a szoptatás alatt is. Figyeljünk rá azonban, hogy ezeket a vitaminokat lehetőség szerint természetes forrásokból és az igényeknek megfelelően fedezzük, mert ez tekinthető a legegészségesebbnek a szervezet szempontjából. A szoptatás befejezése után a kismamáknak a haj teljes regenerálódása érdekében szükségük lehet vitaminkúrára is.

A haj életciklusa

Hajunk az embrionális korban, a 6. terhességi héten kezd el kifejlődni, és körülbelül 5 millió szőrtüsző jelenik meg ekkor a bőrben, amelyek száma születésünk után már nem növekszik. A haj valamivel gyorsabban nő, mint a test más helyein található szőrzet, mivel a fejbőr hajhagymái aktívabban működnek.

Mivel a növekedési fázisban levő hajszál évente mintegy 15 cm-t nő, a férfiak vágás nélkül 40-50, a nők 70-80 cm-es hajat is növeszthetnek. Ennél hosszabb viszont nem valószínű, hiszen egy ekkora hajszál rövidesen kihullik, és a következő megint elölről kezdi a centimétereket. A fejbőrön lévő hajszálak száma a hajszíntől is függ. A szőkék kb. 140 000 vékonyabb, a barnák kb. 100 000 kicsit vastagabb, a vörösek csak 85 000, de viszonylag vastag hajszálat számolhatnának meg a fejükön.