A prosztatarák ellen is véd a népszerű pizzafűszer

Vágólapra másolva!
Az olasz ételek szinte elmaradhatatlan fűszere a szurokfű (ismertebb nevén oregánó), amelynek remek íze mellett számos jótékony hatása ismert: a legújabb kutatások szerint az oregánó egyik összetevője a prosztatarák ellen is hatásos lehet.
Vágólapra másolva!

A prosztatarák idősebb férfiaknál az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, és a legfrissebb adatok szerint minden 36. férfi halála e betegségre vezethető vissza. A prosztatadaganat kezelése igen bonyolult és költséges eljárás: az egyedi esetek függvényében az orvos leggyakrabban műtét, kemoterápia, sugárterápia, hormonkezelés és immunterápia (illetve ezek kombinációja) mellett dönt, ám valamennyi beavatkozás komoly mellékhatásokkal és komplikációkkal járhat.

A Long Island Egyetem szakembereinek legújabb kutatása alapján azonban elképzelhető, hogy a jövőben a prosztatadaganat elleni küzdelemhez a természet patikáját is segítségül lehet majd hívni, hiszen az oregánó egyik összetevője rendkívül hatásosnak bizonyult a rákos sejtek ellen. A növény illóolajában található egyik vegyületről, a karvakrolról kiderült, hogy programozott sejthalált (apoptózist) idéz elő a prosztata rákos sejtjeiben. A kutatócsoport most azon dolgozik, hogy feltérképezze a sejtek közötti, karvakrol által kiváltott jelátviteli utat, amely végül a rákos sejtek halálához vezet.

Az oregánó gyulladásgátló és antibakteriális hatása már korábban is ismert volt, de a daganatos sejteket elpusztító tulajdonsága miatt - a kurkumához hasonlóan - könnyen "szuperfűszerré" avanzsálhat - mondta a kutatás vezetője. Korábbi vizsgálatok már kapcsolatot találtak a gyakori pizzaevés és a daganatos megbetegedések kockázatának csökkenése között, de ezt elsősorban a szószhoz használt paradicsomban lévő likopinnak tulajdonították. A mostani eredmények alapján elmondható, hogy a likopin mellett a fűszerezéshez használt oregánó is fontos szerepet játszik. Amennyiben további kutatásokkal sikerül igazolni az oregánó-vegyület rákellenes hatását, igen biztató terápiás lehetőségek nyílnak meg a prosztatarák kezelése során.