Már oktatják az amerikai rendőröknek az elhízottak motozását

Vágólapra másolva!
Az amerikai Yale Egyetem tanulmánya szerint a Föld lakói közül körülbelül 1,6 milliárd ember hordoz túlsúlyt.
Vágólapra másolva!

Miközben az Egyesült Államokban az emberek öt százaléka azt állítja, hogy inkább elvesztené egy végtagját, semmint kövér legyen, az ország lakosságának 70,8 százaléka túlsúlyos. A bostoni mentőszolgálat 2011-ben kénytelen volt bevezetni egy elhízottak számára készült mentőautót, amelyhez egy 454 kilogramm teherbírású hidraulikus lift is tartozik, a hordágya pedig 386 kilogrammot bír.

Megnyílt a piac az extraszélességű és megerősített székek és fotelok előtt is, ahogy a hagyományosan 120 kilogrammig mérő személymérlegek skáláját is ki kellett terjeszteni, sőt a WC-csészék választékát is extra nagy mérettel bővítették. Külön oktatják már az amerikai rendőröknek az elhízott emberek szakszerű, hajlatokra is kiterjedő motozását, miközben saját tanácsadói csoportja van az érintetteknek Nemzeti Társaság a Zsírelfogadás Fejlődéséért (National Association to Advance Fat Acceptance) elnevezéssel.

Továbbra is Nauruban van a legtöbb kövér ember

Az alig több mint 70 százalékos túlsúlyaránnyal azonban még mindig nem az amerikaiaké az elsőség, hiszen Nauru lakosságának 94,5 százaléka túlsúlyos, így a 21 négyzetkilométeres csendes-óceáni szigetállam szerezte meg a világ legkövérebb nemzete minősítést. Nauruban egyébként a férfiak várható élettartama 59 év, a nőké 64 év. Kilencven százalék fölött (90,8) van a túlsúlyos emberek aránya Tongában is, ahol ezért az importált tartósított élelmiszereket okolják.

A brazilok a középmezőnyben foglalnak helyet, náluk 51,7 százalék a túlsúlyos emberek aránya. Az ország bővülő gazdasága lakói derékbőségének növekedését is maga után vonta, ha folytatódik az elhízásnak az elmúlt években tapasztalt üteme, akkor 2022-re utolérhetik az Egyesült Államokat. Ezen kevéssé segít a brazilok édesszájúsága, ami az önmagukban is édes gyümölcsök, például az ananász cukrozásában nyilvánul meg, de kedvelt presszókávéjukban is több a cukor, mint a folyadék - írja a brit The Telegraph.

Ausztráliában, ahol a lakosság 63,7 százaléka túlsúlyos, szintén felkészülnek a súlyosbodó gondokra. Az adelaide-i kórházban nemrégiben cserélték ki erősebbre az ágyakat és a kerekes székeket, emelőszerkezeteket helyeztek üzembe, és az orvosi képalkotó berendezésekből is nagyobbakat állítottak üzembe.

A lista legalján van ugyan Kína, ahol a túlsúlyos emberek aránya mindössze 24,5 százalék, de számszerűségében ez 325 millió embert jelent. Szakértők ráadásul arra számítanak, hogy a következő két évtizedben ez a szám megduplázódhat.

Magyarország nem szerepel a The Telegraph által közzétett listán, de a legutóbbi adatok szerint körülbelül 67 százalék a túlsúlyos vagy elhízott magyarok aránya.