Az izmok bioritmusa: tippek a reggeli, a délutáni és az esti edzéshez

Vágólapra másolva!
Mely sportok igazán hatásosak kora reggel, és melyek azok, amelyek inkább este ajánlottak? Miért megy egyeseknek olyan nehezen, hogy rávegyék magukat a kora reggeli edzésre?
Vágólapra másolva!

Akkor tudjuk sikeresen sportossá formálni életünket, ha szeretjük és élvezni tudjuk azt, amit csinálunk: épp ezért lényeges, hogy semmit ne erőltessünk mindenáron. Persze szükség van rá, hogy időről időre legyőzzük önmagunkat és feszegessük a saját határainkat, ám ez nem ugyanaz, mint amikor erőszakkal igyekszünk rávenni magunkat valamire, ami nem esik jól.

Felesleges küzdelem helyett érdemes inkább megfigyelnünk saját magunkat és a testünk reakcióit, az izmaink bioritmusát, és megtalálni azt a napszakot, amikor a leghatékonyabb lehet az edzés. Ne erőltessük mindenáron az edzést egy adott időszakban!

Négy tipp reggel sportolóknak

Fontos, hogy hagyjunk időt a szervezetnek felébredni, és csak fokozatosan növeljük a terhelés intenzitását. Aki nagyon keveset aludt az éjjel, az a megterhelő edzést inkább hagyja máskorra.

Reggelente még igen merevek az izmok és az ízületek, ezért jóval hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre, mint egyébként. Edzés előtt ne végezzünk nyújtó gyakorlatokat, az edzés után viszont semmiképp se feledkezzünk meg róluk.

Ha nincs idő egy-másfél órával az edzés előtt reggelizni, inkább csak egy kis gyümölcslevet igyunk, a teli gyomor ugyanis zavaró a mozgásnál, és a szervezet úgyis raktároz annyi energiát, amennyi egy kis vagy közepes intenzitású edzéshez elegendő.

Reggel igazán hatékonyan űzhető sportok: futás saját, nem erőltetett tempóban; jóga, nem koreografált aerobikórák; közepes intenzitású kerékpározás vagy spinning.

Négy jó tanács az ebédidőben mozgásra vágyóknak

Ne akarjunk mindent egyszerre belezsúfolni a napközbeni mozgásba, elégedjünk meg azzal, ha kellemesen átmozgat és felfrissít az edzés.

Ne a bemelegítésen vagy a levezetésen akarjunk időt spórolni, hiszen az izmoknak ilyenkor is szükségük van a megfelelő ráhangolódásra. Közvetlenül ebéd után ne sportoljunk.

Az edzésre szánt idő alatt igyekezzünk tudatosan kizárni a munkával kapcsolatos gondolatokat, és tudatosítani, hogy az elme helyett most a test pörög.

A leghatékonyabb sportok napközben: súlyzós edzőtermi edzés saját időbeosztásban, tempós séta a szabadban, illetve pilates vagy stretching a munkahelyi stressz oldására.

Négy javaslat az esti edzés híveinek

Ilyenkor a legfogékonyabb a test: bármi belefér, ami jólesik, sőt, annál egy kicsit több is. Fontos azonban, hogy teljes mértékben arra koncentráljunk, amivel épp foglalkozunk, ne a nap történésein vagy az este ránk váró dolgokon töprengjünk, mivel így nagyobb lehet a sérülésveszély. Az összpontosítást igénylő sportok segítenek kiszakadni a mókuskerékből.

Az edzést 1-2 órával étkezés utánra időzítsük, és ne menjünk úgy csoportos foglalkozásra, hogy épp csak beesünk, esetleg a bemelegítés idejéből jócskán lecsípve.

Érdemes hosszabb időt szánni a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtassuk a szervezetet, és felkészítsük az esti pihenésre. Mozgás után jobban alszunk, ám levezetés nélkül nehezebb lesz álomba szenderülni, és az izomláz is nagyobb eséllyel alakulhat ki.

A legmegfelelőbb sportok estére: fallabda, teremfoci, aerobik, koreografált aerobikórák, futás, tenisz, súlyzós edzés. Késő este azonban már csak jóga, séta vagy pilates ajánlott.