A lakosság még mindig hisz a kullancseltávolítás népi módszereiben: a fiatalok inkább nem nyúlnak hozzá, a felsőfokú végzettségűek pedig gyufával kísérleteznek. Pedig mindenki jobban tenné, ha gyógyszertári eszközt alkalmazna.

Javában tart a kullancsszezon, és az élősködő nem csak az erdőben, hanem a városi parkokban, játszótereken is támadhat.

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség a Lyme-kór, amelyet a fertőzött kullancs bélrendszerében található baktérium okoz. A kullancs a baktériumot a vérszívás után pár órával öklendezi vissza a sebbe. A fertőzésnek gyakran semmilyen kezdeti tünete sincs, de később sok esetben súlyos bőrgyógyászati és idegrendszeri szövődményeket eredményez.

Ha viszont körültekintően járunk el a kullancs eltávolításakor, megelőzhetjük a bakteriális fertőzések kialakulását. Ezzel együtt a vérszívót minden esetben érdemes ellenőrzésre beküldeni a patikákban található kullancsbeküldő készletek segítségével, a Lyme-kór ugyanis gyógyítható, ha a kezelést időben megkezdik.

Az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum felmérése szerint bát már sokan használják a gyógyszertárakban kapható speciális eltávolító eszközöket, a lakosság 9 százaléka még mindig krémmel vagy olajjal kenegeti, 7 százaléka csavargatja, 4 százaléka pedig megnyálazott gyufával próbálja kiszedni vagy inkább előcsalogatni a kullancsot. Ez utóbbi módszerben leginkább a felsőfokú végzettséggel rendelkezők hisznek, négyszer annyian, mint szakmunkás társaik.

A kutatásból az is kiderült, hogy a 18-29 évesek a legóvatosabbak, 37 százalékuk nem nyúl a kullancshoz, és amint lehet, orvoshoz fordul, 28 százalékuk pedig helyes technikával, csipesszel vagy cérnával szedi ki bőre alól.

Forrás: Wikipedia/Richard Bartz

"A szakszerű kullancseltávolításhoz szerencsére ma már a legtöbb gyógyszertárban beszerezhető kullancseltávolító csipesz vagy kanál. Az eltávolított kullancsot abban az esetben is érdemes bevizsgáltatni, ha a csípést követően semmilyen tünetet nem észlelünk, ugyanis a csípés körül megjelenő kokárda formájú piros folt kevesebb, mint az esetek felében jelenik meg" - mondja Kónya Márton, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum biológusa.