Miért nem jár többet az ember éjszaka vécére?

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a szervezet belső órája által vezérelt fehérje dönti el, mennyi vizeletet képes tárolni a húgyhólyag.
Vágólapra másolva!

A Nature legutóbbi számában megjelent cikk egy nemrégiben felfedezett szabályozó mechanizmusról számol be, amely fényt deríthet arra, miért nő meg éjjelre a húgyhólyag kapacitása, és miért működik ez másként például a gyermekek és idősebbek esetében.

A szakemberek egereken végezték a kutatást, és ciklikusan változó fényviszonyok mellett mérték az egyedek húgyhólyag-kapacitását. A mérések alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a szervezet belső órájának megfelelően nőtt, illetve csökkent a tárolható vizelet mennyisége.

A további molekuláris elemzés azt mutatta ki, hogy a húgyhólyag izomszövetében található, a tágulékonyságot (és ezáltal a tárolókapacitást) meghatározó konnexin-43 nevű fehérje termelését a belső óra szabályozása alatt álló molekuláris változások határozták meg, és a termelődés éjszakára érte el a csúcspontját. Ennek megfelelően azok az egerek, amelyek kevesebb konnexin-43 fehérjét termeltek, gyakrabban vizeltek az éjszaka folyamán, hasonlóan a hólyag-túlműködésben szenvedő emberekhez.

A felfedezés további vizsgálatok előtt nyithatja meg az utat, amelyek a szervezet belső órájának működési zavarai és a fokozott éjjeli vizelés közti összefüggéseket elemzik. A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy más tényezők, például az agy éberségi szintjének zavara vagy a vese vizelettermelése szintén befolyásolhatják a húgyhólyag kapacitását.